Že če sodimo po pelmenih, tradicionalnih ruskih nadevanih testeninah, podobnih italijanskim tortelinom. Narejene so iz sesekljanega mesa, zavitega v tanko testo, narejeno iz moke, jajc in vode ali mleka. Za polnilo se uporablja svinjino, jagnjetino, govedino, divjačino, perutninsko (gosje) ali ribje meso, priljubljena je mesna mešanica. Po tradicionalnem uralskem receptu se nadev pripravi iz 45 odstotkov govedine, 35 odstotkov jagnjetine in 20 odstotkov svinjine, čemur dodamo sol, poper, čebulo in česen. Ponekod jih polnijo tudi zgolj z ocvirki, s krompirjem, zeljem, poznajo pa tudi sadne različice. Vladimir Giljarovski (1853–1935), ruski kronist, novinar, pisatelj in velik gurman, poznan po opisovanju življenja Rusov v predsovjetskem času, je v knjigi Moskva in Moskovčani slikovito zapisal:

»Nekoč v osemdesetih letih so prišli iz Sibirije največji lastniki rudnikov zlata in so obedovali na sibirski način… Na jedilniku sta bili napisani le dve jedi: predjed in sibirski pelmeni. Ničesar drugega ni bilo, ampak za dvanajst oseb je bilo pripravljenih 2500 pelmenov: tako mesnih kot ribjih in tudi sadnih, postreženih v rožnatem šampanjcu…« Kuhane pelmene strežejo z različnimi omakami, s smetano, maslom, kisom, gorčico ali hrenom. Včasih kuhane in zabeljene še zapečejo, da dobijo zlato skorjico. Strežejo jih tudi kot zakuho v juhi. In od kod njihovo nenavadno ime? Sredi Urala živijo Udmurti, staro ugrofinsko (sorodno Madžarom in Fincem) pleme. V njihovem jeziku »pel« pomeni uhelj, »nan« pa jed iz testa. Torej dobesedno testeni uhlji. Privoščite si sočne in sveže.

Sibirski pelmeni

500 g mletega govejega mesa (lahko uporabimo tudi ovčetino, divjačino, svinjino ali poljubno mešanico naštetega), 1 čebulo, 2 stroka česna, pol žličke morske soli, četrt žličke sveže zmletega popra. Za testo še 400 g moke, 1 jajce, 2,1dl hladne vode, pol žličke soli. Za zabelo še maslo ali smetano.

Moko presejemo v večjo skledo in posujemo s soljo. V sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce. V skledo počasi prilivamo hladno vodo in ves čas mešamo. Ko porabimo vso vodo, testo še 15 minut gnetemo, da dobimo voljno in prožno testo, ki se ne oprijemlje rok in sten posode. Testo oblikujemo v kepo in pustimo nekaj časa počivati. Medtem olupimo čebulo in česen, ju operemo in drobno sesekljamo. V večjo skledo stresemo meso in ga (zlasti če uporabimo več vrst mesa hkrati) dobro pregnetemo. Dodamo čebulo in česen ter dobro premešamo. Meso začinimo s soljo in poprom ter vse skupaj še zadnjič dobro premešamo. Testo razdelimo na dva dela in vsak del oblikujemo v dva centimetra debel svaljek. S hrbtnim delom noža vsak svaljek narežemo na 30 enakih delov. Vsak delček posebej razvaljamo v 1,5 mm debel krog. Na sredino vsakega kroga položimo žličko nadeva in oblikujemo pelmene. To storimo tako, da robove testa navlažimo z vodo. Testo prepognemo čez polovico, da dobimo obliko polmeseca. S prsti rob testa dobro zatisnemo skupaj, nato pa obe konici potegnemo skupaj in stisnemo, da nastane nekakšno uho (glej fotografijo). Na kuhalnik pristavimo lonec z večjo količino osoljene vode in jo zavremo. V krop stresemo pelmene in jih kuhamo pri rahlem vrenju toliko časa, da priplavajo na površje, nato jih kuhamo še štiri minute. Medtem v kozici stopimo maslo ali segrejemo smetano. Kuhane pelmene s penovko poberemo iz vode in jih razporedimo po krožnikih. Čeznje prelijemo stopljeno maslo ali vročo smetano in postrežemo kot samostojno jed, lahko skupaj s solato, ali kot prilogo.