Priprava te jedi vam bo vzela nekaj časa, a se splača. Sploh, če jo pripravite za kakšne obiske, saj je jed tako nasitna, da je vsak potrebuje le dobro žlico.

Krompir pa lahko uporabite tudi v teh simpatičnih jedeh:

- Krompirjeva solata s stročjim fižolom in kumaro

- Španski krompir s pečeno koruzo

- Kremni krompirjev pire z zelenjavo

- Krompirjevi “ježki”

- Kumare v omaki s krompirjevimi njoki

Vse so odlične in vse moraš pripraviti!

Pred pripravo gratiniranega krompirja pa si le preberite še nekaj pomembnih stvari o jedi:

Rezinice krompirja lahko takoj po rezanju položite v mrzlo vodo, da se vam med pripravo ostalih sestavin ne obarvajo. Pred uporabo jih pa le odcedite in popivnajte na čisti kuhinjski krpi.

Če je krompir skuhan, lahko preverite tako, da previdno odstranite folijo in v krompir zapičite konico noža. Če je kuhan, bo šlo enostavno, sicer pa pecite še nekaj minut.

Uporabite sir, ki se lepo topi - Lahko je edam, gruyer ali kaj podobnega.

Namesto svežega lahko uporabite tudi suh timijan.

Z gratiniranim krompirjem lahko postrežete naslednje jedi:

- Božanski v pečici ocvrti jajčevci

- Zelenjavni ražnjiči z avokadovo pomako

- Praznična zelenjavna štruca

- XXL solata s popečenim tofujem in azijskim prelivom

- Hrustljava solata z brstičnim ohrovtom in pršutom s prelivom iz agrumov

Sedaj pa si brž poglej video priprave in se prepričaj, da je to jed, ki jo moraš pripraviti.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/

RECEPT

SESTAVINE (za vsaj 4 osebe):

0,5 kg krompirja

1/2 stroka česna

40 g masla + za pekač

1/2 žličke soli

1/4 žličke popra

150 g sira

2,5 dcl sladke smetane

2 žlički svežega timijana + za okras

PRIPRAVA

Krompir olupite in narežite na tanke rezinice.

Dno pekača namažite s prerezanim česnovim strokom in koščkom maslom. Nato začnite zlagati. Na dno položite 1/3 krompirja. Prelijte z 1/3 smetane in sira ter 1/2 stopljenega masla. Naredite še 2 sloja, na vrhu naj bo sir.

Pekač pokrijte s folijo ali pokrovom in pecite približno 1 uro, oziroma dokler krompir ni mehak. Odstranite folijo in pecite še približno 15 minut, da se vrh obarva. Okrasite že z nekaj timijana, pustite 10 minut počivati, nato pa postrezite.