Z novo sezono košarkarskega državnega prvenstva se je vrnila tudi Dnevnikova rubrika Igralec kroga. Naši športni redakciji bodo to pot pri izbiri pomagali strokovni sodelavci Peter Vilfan, Dragiša Drobnjak in Sašo Ožbolt. Prvi krog je najbolj zaznamovala Krka, ki je v ponovitvi lanskega finala pred domačimi navijači s kar 22 točkami razlike porazila Olimpijo. Zaradi imenitne predstave Novomeščanov sta se v vrhu v prvem izboru znašla dva njihova posameznika. Dnevnikov igralec prvega kroga državnega prvenstva je postal Luka Lapornik, tesno za petami pa mu je bil Paolo Marinelli.

Potem ko se je košarkarsko kalil pri Šentjurju in Zlatorogu iz Laškega, se je danes 29-letni Luka Lapornik poleti 2013 preselil h Krki. Z dolenjskim moštvom se je v treh sezonah veselil prav toliko pokalnih lovorik, v prvi pa tudi državnega naslova. Pot je 195 centimetrov visokega branilca nato prvič zanesla v tujino, kjer se je preizkusil v močnem španskem prvenstvu pri Joventutu, a se v Badaloni ni naigral. Lansko sezono je preživel pri romunski Steaui iz Bukarešte, pred letošnjo pa se je znova vrnil v okolje, kjer je v preteklosti prikazoval najboljše predstave v karieri. Vrnitev v Novo mesto je nanj očitno delovala blagodejno, saj je že na prvem obračunu državnega prvenstva Olimpiji nasul 24 točk, temu pa dodal še šest asistenc in štiri skoke. Njegov statistični indeks je znašal 33, s tem pa si je prislužil naziv Dnevnikovega igralca kroga.

Kot že omenjeno, se je na drugem mestu znašel njegov soigralec Paolo Marinelli, ki je bil proti nekdanjemu klubu Olimpiji prav tako izredno razpoložen. Triindvajsetletni Hrvat je v statistiko vpisal 22 točk, sedem asistenc in štiri skoke. Na tretjem mestu je tokrat pristal Rashun Davis (zmaga Rogaške proti Šentjurju, 17 točk, sedem asistenc in pet skokov), na četrtem Đoko Šalić (zmaga Heliosa proti Iliriji, 24 točk, sedem skokov) in na petem Michael Gant (zmaga Zlatoroga proti Hopsom, 16 točk in deset skokov).