Letošnjo Nobelovo nagrado za mir bosta prejela Denis Mukwege iz Demokratične republike Kongo in Nadia Murad iz Iraka. Kot so sporočili iz norveškega odbora za mirovno nagrado, jo bosta prejela za njun »trud, da bi zatrli spolno nasilje kot orožje v vojnah in konfliktih«. Oba sta prispevala k temu, da bi storilci posilstev in spolnega nasilja odgovarjali za svoja dejanja in bili kaznovani.

Posilstvo kot orožje

Zdravnik Denis Mukwege je v Demokratični republiki Kongo žrtve spolnega nasilja sprejemal v bolnišnici v kraju Bukavu. Obravnaval je na tisoče žrtev, zlasti v času državljanske vojne, ki je zahtevala šest milijonov smrtnih žrtev. Poleg zdravniškega dela je Mukwege prevzel tudi mednarodno simbolno vlogo borca proti spolnemu nasilju, ki se dogaja v množici konfliktov po vsem svetu. Njegovo načelo se glasi »doseganje pravice je naloga vsakogar«, so sporočili iz Osla.

»Moški in ženske, vojaški častniki in vojaki, lokalne, nacionalne in mednarodne avtoritete imajo nalogo, da spolne zločine prijavijo in se proti njim borijo. Dr. Mukwege je nenehno obsojal nekaznovanost množičnih posilstev in kritiziral kongovsko vlado ter druge države, da niso storile dovolj za preprečevanje spolnega nasilja nad ženskami kot strategije in orožja v vojni,« se glasi obrazložitev nagrade.

Ni bila tiho

Nadia Murad, ki bo prav tako prejela nagrado, pripada jazidski skupnosti iz gorovja Sinjar v severnem Iraku, blizu meje s Sirijo in Turčijo. Jazidska skupnost je bila po ofenzivi Islamske države leta 2014 žrtev sistematičnega nasilja, pobojev, ugrabitev in posilstev. Njena vas Kocho je bila napadena avgusta 2014, več sto ljudi je bilo pobitih, mlajše ženske, tudi še v otroških letih, pa so islamisti zajeli kot spolne sužnje. Ugrabitelji so zajeli tudi Nadio Murad in ji ob posiljevanju grozili, da jo bodo ubili, če se ne bo spreobrnila v njihovo grozljivo verzijo muslimanske vere, so zapisali podeljevalci nagrade. V ujetništvu je bila skupaj z okoli 3000 jazidskimi ženskami. »Zlorabe so bile sistematične in so bile del vojaške strategije,« je sporočil norveški odbor.

Eden od učinkov sta bila ponižanje in razdor v tradicionalni jazidski skupnosti, saj so bile ženske trajno onečaščene. »A Nadia Murad je zavrnila družbene norme, ki zahtevajo, da onečaščene ženske ostanejo tiho in se sramujejo. Pokazala je neobičajen pogum, spregovorila je o svojem trpljenju in tudi o trpljenju drugih žrtev,« so sporočili iz Osla. Nagrada za mir se podeljuje na Norveškem, znanstvene nagrade pa podeljuje Kraljeva švedska akademija znanosti v Stockholmu.