»Želja akademije je, da zapustim položaj stalne sekretarke,« je v četrtek po nujni seji članov akademije v Stockholmu sporočila 56-letna Daniusova, prva ženska na čelu akademije od njene ustanovitve leta 1786.

Na položaju jo je začasno zamenjal Andres Olsson, ki je po seji izrazil upanje, da bo Švedska akademija preživela kot institucija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kriza, ki pretresa to ugledno ustanovo, se je zaostrila minuli teden, ko so trije člani akademije odstopili, ker Frostensonova, ki je bila članica od leta 1992, ni bila izključena.

Temni oblaki so se nad akademijo zgrnili novembra lani, ko je časnik Dagens Nyheter objavil izjave 18 žensk, ki so moža Frostensonove obtožile spolnega nadlegovanja. Akademija je nato sprožila notranjo preiskavo in najela odvetniško družbo, ki naj bi preiskala spolni škandal.

Navzkrižja interesov in druga razkritja

Glede na zaupno poročilo naj bi Frostensonova kršila pravila o konfliktu interesov, ker ni razkrila, da je solastnica prireditvenega prostora, ki ga vodi njen mož in je v preteklosti od akademije prejemal sredstva.

Na račun Frostensona letijo tudi očitki, da je razkrival imena dobitnikov Nobelove nagrade za književnost. Sam vse obtožbe zanika.

Po neuspešnem poskusu izključitve Frostensonove se je kriza še zaostrila, člani akademije pa so med seboj obračunavali preko medijev.

Švedski kralj Karl XVI. Gustaf, ki je mecen akademije, je v sredo izrazil zaskrbljenost in dejal, da so nesoglasja zelo nesrečna in resno ogrožajo pomembno delo akademije. Poudaril je, da ima on zadnjo besedo glede statuta akademije in da razmišlja, da bi vanj dodal člen, ki bi članom omogočil odstop.

Akademija šteje 18 članov, ki so imenovani dosmrtno, status pa ohranijo tudi, če v njej ne delujejo več aktivno.

Skupaj s četrtkovimi odstopi je akademija zdaj brez sedmih članov, zato so se v švedski javnosti pojavila vprašanja, ali ustanova sploh lahko deluje.

Olson je dejal, da akademijo čaka prehodno obdobje, v katerem se bo poskušala prenoviti »v tej situaciji, ki je izjemno kritična«.