Po nagradi za fiziko gre tudi Nobelova nagrada za kemijo v roke znanstvenice. Na današnji razglasitvi jo je Kraljeva švedska akademija znanosti, ki Nobelove nagrade podeljuje, pripisala ameriški znanstvenici Frances Hamilton Arnold. Na decembrski podelitvi v Stockholmu jo bo prejela skupaj z Američanom Georgeom P. Smithom in Britancem Gregoryjem P. Winterjem. Trojica nagrado prejme za dosežke na področju evolucijske znanosti.

Okolju prijazna goriva

Frances Hamilton Arnold, šele peta ženska v zgodovini, nagrajena z Nobelovo nagrado za kemijo, je odkrila metodo, s katero je mogoče usmerjati evolucijo encimov. »Encime, ki nastajajo s takšno usmerjeno evolucijo, lahko uporabljamo za proizvodnjo vsega, od biogoriv do zdravil,« so sporočili iz kraljeve akademije. Ameriška znanstvenica je za proizvodnjo encimov uporabila evolucijske postopke, ki že 3,7 milijarde let potekajo v vseh živih organizmih – spremembe genov in njihovo selekcijo. Prve uspešne poskuse na tem področju je opravila leta 1993, do danes pa se je ta veja znanosti razvila do stopnje, na kateri je mogoče ustvarjati okolju prijazne kemikalije, zdravila in goriva, ki omogočajo do okolja prijazen transport, so sporočili iz Stockholma. Kot običajno je od prvih odkritij do nagrade minilo več desetletij, v katerih se je izkazalo, da so znanstveni dosežki koristni za človeštvo.

Nova zdravila

Enako velja za druga dva nagrajena znanstvenika, ki si bosta razdelila svojo polovico nagrade. George Smith je leta 1985 razvil »elegantno metodo, s katero je bakteriofage, viruse, ki okužijo bakterije, mogoče uporabiti za razvoj novih proteinov«, so sporočili iz Stockholma. Gregory Winter pa je ta odkritja razvijal naprej in je ustvaril evolucijo protiteles, iz katerih so nastala nova zdravila. »Prvo takšno zdravilo je adalimumab (pri nas znano pod komercialnim imenom Humira, op. p.), ki je v uporabi od leta 2002 in se uporablja za zdravljenje revmatoidnega artritisa, luskavice in vnetega črevesja,« so pojasnili v kraljevi akademiji. Nadaljnje raziskave so pokazale tudi možnost zdravljenja zastrupitev, nevtralizacije avtoimunskih bolezni ter zdravljenja rakavih metastaz. »Smo šele na začetku revolucionarnega procesa usmerjene evolucije, ki bo človeštvu prinesla množico izboljšav,« so napovedali prihodnost.