Nesrečna ljubezenska zgodba med bančnico in učiteljem se je pričela pred dvema letoma, ko je ženska pisala odvetniku, ali ji lahko pomaga s tožbo, saj ji bratje nočejo dati dovoljenja za poroko z moškim, »ki je nekoč igral oud in zaradi tega verjamejo, da ni veren«.

Sodišče je nato pritrdilo družini, ker »snubec igra glasbeni inštrument in tako iz verskega stališča ni primeren za žensko«. Ženska je bila nato neuspešna tudi na prizivnem sodišču.

Nekateri Savdijci, kljub glasbeni tradiciji, verjamejo, da je glasba haram oz. prepovedana. Snubec sicer v celotnem procesu ni imel priložnosti, da bi pojasnil svoje stališče.

Ženska se še vedno želi poročiti s svojim izbrancem, ki je po njenih besedah pobožen z dobrim ugledom. Za pomoč bo sedaj prosila »najvišje oblasti«, kar v tem primeru pomeni kraljevi dvor.

Še vedno potekajo prisilne poroke

Po razkritju zgodbe konec tedna se je na družbenih omrežjih razvila burna debata. Nekateri so bili kritični do oblasti, ki preprečujejo paru, da bi se poročila, hkrati pa delajo zelo malo glede preprečevanja prisilnih porok.

Po sistemu skrbništva mora ženska v Savdski Arabiji pridobiti dovoljenje moškega skrbnika, da lahko dobi potni list, potuje v tujino, se poroči ali celo zapusti zapor.