Melania Trump je na celino, ki jo je njen mož na nekem internem srečanju v Beli hiši označil za »usrano luknjo«, prispela danes okoli poldneva. Na njeni prvi postaji, Gani, jo je na letališču v Akri pozdravila žena tamkajšnjega voditelja Rebecca Akufo-Addo. Sprejemu z bobnarji in plesalci v tradicionalnih oblačilih je sledil obisk tamkajšnje bolnišnice Ridge, zgrajene še za časa britanske kolonizacije, kjer naj bi letos sklenili drugo faze obširne prenove v vrednosti okoli 250 milijonov dolarjev.

Ameriška prva dama se je med drugim ustavila v otroškem oddelku in bila navzoča pri tehtanju otrok v okviru projekta zadostne prehrane zanje, ki ga finančno podpira ameriška vladna organizacija za razvojno pomoč USAID, izpostavljena v nedavnem govoru Donalda Trumpa v Združenih narodih kot tista agencija, ki bo na voljo »samo prijateljem«.

Širjenje kampanje Bodi najboljši

Enotedenska turneja, ki jo bo Trumpova nadaljevala v Keniji, Malaviju in sklenila v Egiptu, je v glavnem osredotočena na vsestransko izboljšanje položaja otrok na svetu nasploh, najsi gre za izobraževanje in zdravstveno varstvo ali spopadanje z revščino, odvisnostjo od drog in najnovejše nevarnosti, ki jo najmlajšim predstavljajo zlorabe prek svetovnega spleta. Gre za internacionalizacijo njene glavne naloge, ki si jo je zadala za čas soprogovega vodenja ZDA, ko je kot mati 12-letnega Barrona najprej v svoji novi domovini sprožila kampanjo Bodi najboljši (Be Best).

Trumpova je pred odhodom v Afriko dejala, da so v njenem itinerarju »štiri lepe in zelo različne države«. Obisk v Malaviju bo osredotočen na ameriško podporo tamkajšnjim izobraževalnim programom, v Keniji predvsem na obvarovanje živalskega sveta in zaščito pred virusom HIV, v Egiptu pa bo največ časa namenjenega tamkajšnjemu turizmu in projektom obvarovanja kulturne dediščine.

Možev nediplomatski nahrbtnik

Njen prihod v Gano po poročanju BBC ni vzbudil širšega zanimanja, v nasprotju s prejšnjo prvo damo ZDA Michelle Obama, ki se je tam s soprogom Barackom mudila pred devetimi leti. Za Trumpa ni znano, ali je sploh kdaj obiskal Afriko ali tam iskal poslovne priložnosti, se je pa tamkajšnjemu prebivalstvu in voditeljem zameril že z omenjeno izjavo. Nedavno pa je Južnoafričane razburil s tvitom o domnevnem množičnem pogromu nad belskimi farmarji in z napotilom zunanjemu ministru Miku Pompeu, naj podrobno preuči južnoafriško zemljiško reformo. Melanio je Trump na pot tokrat pospremil z izjavo, da »oba ljubiva Afriko«, Bela hiša pa je dala vedeti, da Melaniina izbira Afrike ni noben poskus lakiranja slike, ki si jo je z nediplomatskimi izjavami predsednik ustvaril med Afričani.

Tudi brez tega bremena bo po pisanju ameriškega tiska Melania med svojo prvo daljšo zunanjepolitično turnejo pod drobnogledom. Od nje se zahteva, da v popolnosti zadovolji protokol z vso budnostjo tudi ob političnih presenečenjih. Afričani sicer z veseljem gostijo ameriške prve dame, navdušeni so bili nad Michelle Obama in tudi Lauro Bush, ki se je pri njih mudila večkrat, osredotočena zlasti na boj proti aidsu. So pa Michelle Obama ameriški mediji vzeli v precep prav ob njenem samostojnem, bolj kot ne turističnem obisku Bocvane in Južne Afrike s hčerama in materjo leta 2011, ki je davkoplačevalce menda stal več kot pol milijona dolarjev. Melania se je na pot odpravila z le nekaj svetovalci in brez Barrona, ki je ostal v Washingtonu.