Mafine lahko spečete v nedeljo in jih imate za zajtrke še ves teden. Ves čas jih imejte shranjene v hladilniku. Zjutraj ga le vzemite iz hladilnika, počakajte, da se segreje na sobno temperaturo in ga pojejte. Čisto vsako jutro bo mafin tako svež, mehak in odličen kot prvi dan.

Tem mafinom sočnost zagotovo dajo bučke. Zelene bučke – lahko porabite tudi tiste ta velike, le odstranite jim sredico, če je preveč semenasta – le naribate, umešate v maso in je! Če so bučke zelo vodene, jih malenkost ožemite, a pozor, preveč ožeti ne bodo opravili naloge, ki jih imajo.

Bučke so poleti resnično odlične! Veliko receptov z bučkami najdete tu, nekaj idej pa je tudi v nadaljevanju:

Bučkina kremna juha

Ekspresna bučkina tortilija pica

Bučkina rižota s popečenimi bučkami

Čokoladno-bučkino pecivo

Bučkini rezanci z omako amatriciana

Njoki z bučko in češnjevimi paradižniki

Še nekaj informacij o bučkino-limoninih mafinih:

• za približno 14 mafinov potrebujete približno 2 srednje veliki bučki – naribane naj bo približno 350 g

• uporabite lahko kombinacijo bele in polnozrnate moke, lahko pa uporabite tudi le polnozrnato pirino moko

• namesto naribane limonine lupince lahko uporabite tudi limetino lupinico

• mafini odlično dišijo tudi zaradi cimeta in vanilijeve paste – uporabite pa lahko tudi vanilijevo esenco

• poljubno se lahko igrate z razmerjem javorjevega sirupa in medu – lahko nadomestite eno z drugim v celoti

• ko v tekoče sestavine umešate suhe, jih ne mešajte pregrobo ali predolgo, da mafini ne bodo izgubili na sočnosti

• mafine pecite približno 20 minut, odvisno od velikosti

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/ (LINK: http://www.sitfit.si/)!

RECEPT

SESTAVINE (za približno 14 mafinov):

• 200 g bele moke

• 180 g polnozrnate moke

• 1/2 žličke soli

• 1 1/2 žličke cimeta

• 2 žlički sode bikarbone

• 2 žlički pecilnega praška

• 2 srednje veliki bučki (približno 350 g ožetih bučk)

• 2 jajci

• 1 žlička vanilijeve paste

• 1 žlica limonine lupinice

• 150 g olivnega olja

• 150 g javorjevega sirupa

• 50 g medu

PRIPRAVA

Bučki naribajte in postavite nad cedilo. Pustite, da počivajo nekaj minut, nato pa jih, če so zelo vodene, malenkost ožemite.

V skledo presejte belo in polnozrnato moko, dodajte sol, cimet, sodo bikarbono in pecilni prašek ter dobro premešajte.

V večji skledi zmešajte jajca, javorjev sirup in med, nato pa umešajte še vanilijevo pasto, limonino lupinico in bučke.

Nato v mokre sestavine previdno in z čim manj obrati umešajte moko.

Maso razporedite v modelčke za mafine, nato pa mafine pecite približno 20 minut na 175°C. Mafini so pečeni, ko je zobotrebec, ki ga zapičite vanj, čist.

Mafine ohladite in po želji hranite v hladilniku v neprodušno zaprti posodi tudi do enega tedna. Uživajte!