Poleti včasih ni boljšega od solate. In ne le tiste tipične: zelene s oljem in kisom. Ali zelene z nekaj paradižniki in morda naribanim korenjem. Govorimo o sestavljeni solati, ki s kosom kruha prav konkretno nasiti. Vsaj za lažje kosilo ali večerjo. Seveda jo lahko pripravite tudi kot fantastično prilogo pečenemu mesu ali koruzi. Odločitev je vaša!

Ko se naveličate te solate, pa poskusite še kakšno izmed naslednjih:

Solata s skušo in limetino-ingverjevim prelivom

Poletna solata z rukolo, piščancem, češnjevci in sadjem

Mešana solata s piščancem in mangovim prelivom

Toskanska solata s hrustljavimi krutoni, rukolo in češnjevci

Radič in rukola v solati s pečenim pršutom in krutoni

Seveda pa k odlični solati sodi tudi odličen preliv. Ta je pravzaprav tisti vezni člen med vsemi sestavinami! Blog zapis o prelivih si preberite v blog zapisu Solatni prelivi.

In še nekaj navodil za pripravo solate s koruzo, mocarelicami in balzamičnim prelivom:

• Vse sestavine lahko pripravite vnaprej in nato solato le sestavite – preliv hranite ločeno.

• Uporabite lahko navadna ali prepražena sončnična semena.

• Koruzo lahko popečete na gril ponvi ali na pravem grilu – pazie, da jo obrežete, ko se že malenkost ohladi, da se ne opečete.

• Bazilikin preliv je fantastičen, solato pa lahko prelijete tudi z balzamičnim prelivom.

• Najbrž bo preliva za navedene sestavine preveč, zato ga shranite in uporabite pri kateri izmed prihodnjih solat.

• Namesto malih mocarelic lahko raztrgate eno večjo mocarelo.

Za lažjo predstavo si poglejte še video priprave recepte.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT:

SESTAVINE (za 2 osebi):

Sestavine za preliv:

• 2 pesti sveže bazilike

• 1 dcl olivnega olja (ali 1/3 repičnega in 2/3 dcl olivnega olja)

• 3 žlice vinskega kisa

• 1 strok česna

• 1/4 žličke gorčice

• 1/2 žličke soli

• 1/4 žličke popra

Ostale sestavine:

• 1 glavica solate

• 1 paket dveh kuhanih koruz

• 1 breskev

• 4 redkvice

• 1 paketek mini mocarelic

• 2 žlici sončničnih semen

PRIPRAVA

S sestavinami za preliv naredite kremast preliv.

Koruzo naoljite, posolite in popoprajte ter popecite na ponvi, nato obrežite.

Redkvice narežite na rezine, breskev pa na rezine. Mocarelice natrgajte na polovičke.

Na krožnik servirajte solato, koruzo, breskev, redkvice in natrgane mocarelice. Potresite s semeni, prelijte s prelivom, še malo popoprajte, pokapajte z oljem in postrezite.

Špagete po želji še malo popoprajte, pokapajte z malo olja, okrasite s svežim origanom in takoj postrezite. Taaaaako dobro!