Več kot 5000 gledalcev je v celjski dvorani Zlatorog pripravilo izjemno vzdušje, ki je slovenske rokometaše do 20 let poneslo do naslova evropskih prvakov. Slovenski upi so v finalu z 31:30 premagali francoske vrstnike. Bronasto kolajno so osvojili Nemci, ki so bili z 29:26 (14:11) boljši od Portugalcev.

Finale je bil izjemno razburljiv, poln preobratov. Ob polčasu so imeli minimalno prednost Francozi. Slovenci so v nadaljevanju odlično začeli in v 33. minuti prvič povedli za dva zadetka (18:16). Francozi so v 47. minuti povedli za tri gole (26:23), po drugi minuti odmora selektorja Saša Praprotnika pa so se slovenski upi pobrali ter v 54. minuti po zadetku z igralcem manj povedli z 29:27. V razburljivi končnici Slovenija vodstva ni več izpustila iz rok ter se je pred domačimi navijači veselila velikega uspeha.

»Hvala občinstvu in čestitke vsem igralcem, ki so ves turnir in veliki finale odigrali v velikem slogu. Dokazali smo, da lahko v domači dvorani premagamo vsakogar. Posebej ne bi izpostavljal nobenega rokometaša, saj so vsi dodali kamenček v mozaik našemu ekipnemu uspehu. Vsi, ki so prišli na parket, so dali vse od sebe in zasluženo osvojili odličje najbolj žlahtnega leska,« se je uspeha veselil slovenski selektor Saša Praprotnik. »Gledalci, ki so nam na vseh tekmah stali ob strani, so nam dali dodaten zagon. Trdo smo garali, da smo osvojili zlato kolajno. Nekaj Francozov igra v elitnih klubih, zato so imeli vlogo favoritov. Zlata kolajna je nekaj najlepšega v mojem življenju,« je bil vzhičen slovenski rokometaš Tilen Kosi.

Spomnimo, da je Slovenija v skupinskem delu premagala Norveško s 27:19, Izrael z 28:24 in Srbijo s 27:23. V prvi tekmi drugega dela je najprej priznala premoč Nemčiji z 22:26, v odločilni tekmi za preboj v polfinale pa je premagala Islandijo s 25:21. V polfinalu je bila Slovenija s 27:25 boljša od Portugalske.