Trump glede na tvite tokrat ni gledal jutranje oddaje na televiziji Fox News, ampak oddajo Morning Joe na MSNBC, kjer je voditelj Joe Scarborough skupaj z gosti republikanci kritiziral Trumpovo trgovinsko politiko. Trump je v torek zvečer v Kansas Cityju na enem od svojih zborovanj dejal, da ga boli srce, ko vidi kako kmetje trpijo zaradi trgovinskih vojn, njegov minister za kmetijstvo Sony Perdue pa je v Washingtonu napovedal, da jim bodo pomagali z 12 milijardami dolarjev.

To je potrdilo Trumpov namen vztrajanja pri netenju trgovinskih sporov s svetom, če pa komu še vedno ni bilo jasno, je to potrdil še z današnjimi jutranjimi tviti. Republikanski senator Ron Johnson je na MSNBC Trumpovo pomoč kmetom opisal kot »sovjetsko«, predsednik pa je odgovoril, da ne ve, kaj takšni politiki kot je Johnson sploh mislijo. »Ali bomo dovolili nadaljevanje ropanja kmetov in države? Izgubili smo 817 milijard s trgovino lani. Nobene šibkosti!«, je pribil Trump.

»Ko te ljudje napadajo z vseh strani v času pogajanj, to pomeni, da bo trajalo dlje, da dosežemo dogovor, in ta ne bo nikoli tako dober, kot bi bil v primeru enotnosti. Pogajanja gredo dobro, ohranite mirne živce. Končni rezultat bo vreden vsega,« je tvitnil Trump, ki sicer ni posebej napadel EU, ampak Kitajsko.

»Kitajska meri na naše kmete, za katere vedo, da jih ljubim in spoštujem, samo zato da bi ji pustil, da še naprej izkorišča ZDA. Njihov hudoben poskus bo propadel. Mi smo bili doslej zelo prijazni. Kitajska je z nami lani zaslužila 517 milijard dolarjev,« je tvitnil samooklicani borec za vnovič veliko Ameriko.

Kitajski predsednik: V trgovinskih vojnah ni zmagovalcev

Kitajski predsednik Xi Jinping je na današnjem odprtju srečanja skupine hitro rastočih gospodarstev Brics, ki ga gosti Južna Afrika, opozoril na posledice morebitnih trgovinskih vojn. »Trgovinsko vojno bi morali zavrniti, ker v njej ne bo nobenega zmagovalca,« je poudaril in poslal sporočilo ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, ki je zagrozil z uvedbo carin na celoten kitajski uvoz.

Na vrhu Bricsa je še dejal, da se enostranskost in protekcionizem krepita, kar je zadalo močan udarec multilaterizmu in multilateralnim trgovinskim režimom. Kot poroča AFP, Xi pri tem ni neposredno omenil ZDA.

»Soočeni smo z izbiro med sodelovanjem in konfrontacijo, med politiko zapiranja ali odpiranja vrat ter med politiko vzajemnih koristi in koristi na škodo drugih,« je dejal in dodal, da se je mednarodna skupnost znašla na novem razpotju.

Voditelji Brazilije, Rusije, Indije, Kitajske in Južne Afrike so zbrani v Johannesburgu, ki gosti letošnji tridnevni vrh.