Na tekmah v skupinah C in D so gledalci videli kar pet enajstmetrovk, od tega sta bila dve dosojeni s pomočjo tehnologije VAR. Učinkoviti so bili trije igralci, zapravila pa sta jih zvezdnik Messi za Argentino in Cuevo za Peru, ki je žogo poslal pod oblake. S pomočjo tehnologije golove črte so priznali zmagoviti gol Francije proti Avstraliji.

Messi eno uro v slačilnici

Potem ko je Lionel Messi zastreljal enajstmetrovko za Argentino proti Islandiji, se je kar eno uro ves skrušen zadržal v slačilnici. Ko je stopil pred novinarje, se je ograja skoraj podrla. »Ker sem zastreljal kazenski strel, prevzemam odgovornost in krivdo za remi. Žal mi je, da je ta trenutek odločil tekmo. Moramo dvigniti glave in najti pot, da premagamo Hrvaško. Islandija se je branila, a mi enostavno nismo bili dovolj kakovostni,« je skrušen izjavil Lionel Messi. Že je postal tarča posmeha, saj je zastreljal štiri od zadnjih sedmih kazenskih strelov za Barcelono in Argentino. Vsi so pričakovali, da se bo podal v strelski lov za Portugalcem Ronaldom, ki je zabil tri gole veliko kakovostnejši Španiji. Medtem ko je Ronaldo brezhibno realiziral kazenski strel proti enemu najboljših vratarjev na svetu, Špancu Davidu De Gei, ga je Messiju ubranil Islandec Hannes Haldorsson, ki takrat, ko ne igra nogometa, režira reklame ter kratke in dokumentarne filme, tudi promocijski spot za islandsko pesem na Evroviziji leta 2012. »Obramba enajstmetrovke ni bila naključna. Ogledal sem si veliko posnetkov, kako Messi strelja enajstmetrovke, zato sem se lahko postavil v njegovo glavo in razmišljal kot on. Pričakoval sem strel v desno,« je povedal 34-letni vratar danskega Randersa, ki je bil izbran za najboljšega igralca tekme.

Kar desetina izmed 332.000 prebivalcev Islandije je bila na tekmi v Moskvi. Islandski načrt do prve točke v premiernem nastopu na svetovnih prvenstvih, ki ga je skoval zobozdravnik, kar je poklic selektorja Heimirja Hallgrimssona, je deloval do popolnosti. Bili so kompaktni in nepopustljivi ter pokazali, kako s kolektivno igro, ki ji je dirigiral kapetan Aron Gunnarsson, onemogočiš Messija. Na vsakem korak je bil obkrožen s tremi islandskimi igralci in brez prostora za akcijo. Očitno ima v ekipi Argentine le Messi pravico, da strelja na gol, ostali smo mu morali žogo podajati, čeprav so bili v boljšem položaju. Ker iz enajstih strelov, kar je rekord na svetovnih prvenstvih, ni dosegel zadetka, je frustracija Messija popolna. »Na naslednjih dveh tekmah bomo morali v napadu igrati raznovrstneje. Igralce moram prepričati, da lahko premagamo vsakega tekmeca,« je povedal selektor Argentine Jorge Sampaoli.

Nigerijci kot v Zagrebu

Hrvaški nogometaši so zmago proti Nigeriji v slačilnici proslavljali več kot uro. Niso igrali briljantno, vendar so imeli dobro izdelan taktični načrt, kako na rutino osvojiti tri točke za zasedbo prvega mesta v skupini D. Oba gola so dosegli po kotih, najprej so si Nigerijci zabili avtogol, nato so s prekrškom za enajstmetrovko ustavili Mandžukića. »Na zadnjih tekmah smo veliko delali na prekinitvah, kar nam je bilo v pomoč, da smo odločili tekmo,« je povedal kapetan Hrvaške Luka Modrić. V paru z Raktićem je igral v vlogi defenzivnega vezista, za katero pravi, da se v njej tudi najbolje počuti. »Smo kakovostnejši od Nigerije. To je majhen korak za preboj iz skupine v izločilne bolje,« je povedal selektor Hrvaške Zlatko Dalić, ki je poskrbel za prvo hrvaško zmago na uvodni tekmi svetovnega prvenstva po letu 1998. »Razliko so naredili naši neprofesionalni odzivi ob prekinitvah. Zaradi številnih navijačev Hrvaške smo se počutili, kot da igramo v Zagrebu,« je bil besen selektor Nigerije, Nemec Gernot Rohr.

Francoska zmaga s pomočjo videotehnologije

»Zaslužili smo si remi. Odigrali smo brez napake. Francijo smo spravili v položaj, da ni vedela, kaj storiti,« je po nezasluženem porazu menil selektor Avstralije Brent van Marwijk. Francija ima vrhunske igralce, a predstava ni bila na ravni zvezdniške zasedbe po imenih, zato je lahko srečna, da je osvojila tri točke. Tehnologija je Francozom pomagala do obeh golov. Enajstmetrovko je sodnik dosodil s pomočjo tehnologije VAR, zmagoviti gol Pogbaja pa s pomočjo tehnologije, ki je pokazala, da se je žoga po strelu od prečke odbila za črto gola. »Odličen začetek glede na to, da smo na zadnjih štirih svetovnih prvenstvih le enkrat zmagali na otvoritveni tekmi. Avstralce bi morali spraviti bolj pod pritisk tako, da bi se mi postavili višje in več krožili z žogo,« je tekmo videl selektor Francije Didier Deschamp.

Na tekmi Danske in Peruja so gledalci lahko uživali v dobri predstavi. Peru je bil veliko boljši. Zastreljal je številne priložnosti, pri izidu 0:0 Cristia Cueva tudi najpomembnejšo enajstmetrovko v zadnjih 36 letih perujskega nogometa. Junak tekme je bil soigralec Kampla v Leipzigu Yussuf Poulsen, ki je najprej zakrivil enajstmetrovko za Peru, nato pa je dosegel zmagoviti gol. Danska že pet tekem zapored ni prejela gola.