Srbska reprezentanca se je na svetovno nogometno prvenstvo uvrstila neposredno, potem ko je bila najboljša v neugodni kvalifikacijski skupini. V njej so bile kar tri reprezentance, ki so se izkazale na zadnjem evropskem prvenstvu, in sicer Irska, Wales in Avstrija. A vse tri so morale priznati premoč Srbiji, ki se ni uvrstila tako na zadnje evropsko kot svetovno prvenstvo. To je bil tudi glavni razlog, da je maja 2016 reprezentanco prevzel Slavoljub Muslin. »Ponosen sem, da sem praktično isti igralski kader, ki ni bil uspešen v kvalifikacijah za evropsko in svetovno prvenstvo, popeljal v Rusijo. Iz poražencev sem naredil zmagovalce,« je po uvrstitvi na letošnje svetovno nogometno prvenstvo povedal Muslin.

Ker je srbska klop zelo vroča, uvrstitev na veliko tekmovanje ne zagotavlja obstanka na njej. To je občutil Muslin, ki je konec oktobra 2017 odstopil s selektorskega položaja. Slovo od reprezentance je pospremil z besedami, da mu nihče ne bo ukazoval, koga naj uvrsti v reprezentanco. Še najmanj pa menedžerji. Mislil je na nekdanjega nogometaša Mateja Kežmana, ki naj bi po rumenih srbskih medijih blatil Muslinovo ime. Kežman je namreč menedžer srbskega nogometnega bisera Sergeja Milinkovića Savića, enega najobetavnejših mladih nogometašev v Evropi, čigar tržna vrednost znaša že 70 milijonov evrov. Zanj se zanimajo nekateri največji evropski klubi, med njimi tudi Manchester United.

Milinković Savić namreč pod vodstvom Muslina ni bil vpoklican v reprezentanco. Nekdanji selektor je dal namreč prednost Dušanu Tadiću, ki se je v kvalifikacijah oddolžil s štirimi goli in sedmimi asistencami. Milinković Savić je v dresu Lazia napredoval s tekme v tekmo, v tej sezoni pa je na 33 odigranih tekmah zabil enajst golov. Izkazal se je na vseh igralnih mestih vezista, kar je eden od razlogov, da je lahko trener Lazia Simone Inzaghi prilagajal igralne taktike nasprotnikov.

Muslinovo mesto je kot vršilec dolžnosti prevzel Nenad Krstajić, medtem ko so v javnosti krožila številna imena, ki naj bi prevzela srbsko reprezentanco. Vodstvo zveze se je odločilo, da bo dalo priložnost Krstajiću, ki se doslej še ni izkazal v trenerskem poslu. To je glavni razlog, da srbska javnost brez evforije pričakuje letošnji največji športni dogodek. Največjo težavo novemu selektorju povzroča poškodba glavnega reprezentančnega centralnega branilca Matije Nastastića, ki si je poškodoval križne kolenske vezi. Branilec Schalkeja je imel namreč standardno mesto v postavi Srbije, njegova odsotnost pa bo velik manko srbske reprezentance v obrambi, četudi ji poveljujeta izkušena velemojstra, kot sta Aleksandar Kolarov in Branislav Ivanović.

Krstajić se zavzema, da bi srbsko reprezentanco ves čas prvenstva spremljala dva oziroma trije nekdanji nogometni asi, ki bodo dvigali moralo v ekipi, hkrati pa bi skrbeli za ugled srbskega nogometa. Da Krstajić veliko stavi na pozitivno razpoloženje, kaže dejstvo, da se je ta mesec odločil, da bo v Rusijo kot gosta odpeljal kapetana Partizana Saša Ilića in nekdanjega zvezdnika Interja Dejana Stankovića. »Gre za dve legendi srbskega nogometa, ki imata izjemen ugled tako v srbski javnosti kot reprezentanci. Vesel sem, da sta mojo idejo oba vzela zelo resno. Zato bosta z nami že na pripravah v Avstriji. Atmosfera v reprezentanci je zelo pomembna in le s pozitivnim vzdušjem je mogoče narediti dober rezultat,« trdi Nenad Krstajić.