Na svetovnem prvenstvu v Rusiji bo med 32 reprezentancami 20 takšnih, ki so bile na tem tekmovanju prisotne tudi pred štirimi leti. S tem dosežkom se lahko pohvali tudi srednjeameriška država Kostarika, ki bo petič v svoji zgodovini sodelovala na tem tekmovanju. Kostaričani imajo svež spomin na svoj največji dosežek, saj so ravno na zadnjem SP igrali v četrtfinalu, na poti do zgodovinskega dosežka pa so v skupinskem delu v konkurenci treh nekdanjih svetovnih prvakov presenetljivo osvojili prvo mesto. In ravno ta dosežek bo služil kot največji navdih reprezentanci pod vodstvom Oscarja Ramireza.

12 igralcev z zadnjega SP

Kostaričani so za uvrstitev na svetovno prvenstvo morali opraviti z dvema krogoma kvalifikacij Severne, Srednje Amerike in Karibov (CONCACAF). Uvodoma so v četrtem krogu igrali v skupini B in na šestih tekmah s Panamo, Haitijem in Jamajko ostali neporaženi, napredovali so z izkupičkom 16 točk. V petem krogu so bili njihovi nasprotniki Mehika, Panama, Honduras, ZDA ter Trinidad in Tobago. Kostaričani so bili na desetih tekmah poraženi le dvakrat in so s 16 točkami osvojili drugo mesto, za Mehiko (21), in potrdili peto udeležbo na mundialu. Kostarika bo tam nastopila z izkušenim kadrom, saj je med 23 izbranci selektorja Ramireza 12 tistih, ki so bili prisotni na zadnjem SP, vključno z deveterico, ki je začela četrtfinalno tekmo z Nizozemsko: Keylor Navas, Cristian Gamboa, Giancarlo Gonzales, Johhny Acosta, Celso Borges, Christian Bolanos, Bryan Ruiz, Yeltsin Tejeda in Joel Campbell.

V kostariški reprezentanci se bodo tako zanašali na preverjene igralce, ki se bodo poskušali približati izjemni zgodbi iz Brazilije, vendar pa je treba opozoriti na to, da bo to težko ponovljivo, saj so številni nosilci v zelo zrelih letih, reprezentanca pa s povprečno starostjo 29,2 leta sodi med najstarejše na prvenstvu.

Brazilija kot navdih za Rusijo

Kostarika bo v skupini E igrala s favorizirano Brazilijo, Srbijo in Švico. Oscar Ramirez je bil pri napovedih previden, vendar pa se obenem zaveda, da je mogoče prav vse. To so njegovi varovanci dokazali že na zadnjem mundialu, kjer so v »skupini smrti« igrali proti Urugvaju, Italiji in Angliji ter kot avtsajderji pripravili veliko presenečenje in s sedmimi točkami osvojili prvo mesto v skupini. Njihova pot se je končala v četrtfinalu, kjer so jih po enajstmetrovkah premagali Nizozemci. »Žreb me spominja na tistega za SP 1990, kjer smo prav tako igrali proti Braziliji in dvema evropskima reprezentancama. Upamo, da bomo ponovili dosežek z zadnjega prvenstva. Tokrat se ne bomo pomerili s tremi nekdanjimi svetovnimi prvaki, vendar pa nas čakata tekmi z močnima evropskima nasprotnikoma, proti katerim po navadi prikažemo svoj najboljši nogomet, in petkratno prvakinjo Brazilijo. Uspešni smo bili tako leta 1990 kot tudi 2014, zakaj ne bi bili tudi tokrat?« je optimističen Oscar Ramirez, ki pa ga čaka še nekaj dela, saj je ekipa po uvrstitvi na SP dobila le eno izmed štirih prijateljskih tekem – premagala je Škote (1:0), izgubila pa proti Španiji (0:5), Madžarski (0:1) in Tuniziji (0:1).