Voda je izvir življenja, ki v prostor, kamor je umeščena, prinaša živahnost in obenem spokojnost. Pomirja, osvežuje zrak, odseva svetlobo in zrcali okolico. Vse to so tehtni razlogi, da del nje vnesemo tudi v pokrajino svojega vrta, poleg tega pa je niti ni treba kaj posebno vzdrževati.

Kako narediti ribnik?

Kako torej najlažje ustvarite ribnik ali jezerce v majhnem (pred)mestnem vrtu, kjer je običajno malo prostora? Najbolje je, da si izberete majhen bazen, ki ga vključite v osnovno geometrijsko postavitev vrta. Lahko ga postavite celo na teraso in ga neposredno povežete z arhitekturo hiše. Ribnik (oziroma bazen) z navidezno stoječo vodo na vrtu bo sproščal in krepil mirno ozračje.

Včasih so ribnike gradili iz betona ali iz gline z dodatkom vodotesne folije. Danes pa se uporabljajo predvsem gotove plastične folije, izdelane posebej za ta namen, ali pa se vgrajujejo plastične prevleke v različnih oblikah. V bolj prostornih in kmečkih vrtovih lahko ribnik povežete celo z bližnjim potokom ali umetnim izvirom vode, iz katerega napeljete vodno črpalko za pretakanje tekoče vode v ribnik in nazaj.

Prehod med ribnikom in pokrajino

Najpomembnejše je načrtovati zunanji rob − to je mejo med zajezeno vodo in obalnim območjem vaše krajine. Obstaja veliko različnih načinov okraševanja: lahko razporedite kamne, prod, nepravilno oblikovane plošče, tlakovce, pesek, različno rastlinje ali kar kombinacijo vsega. Izberite slog, ki se poda k okolici; material, ki ste ga uporabili za stezo, lahko denimo uporabite tudi za oblikovanje zunanjega roba. V vsakem primeru pa se izogibajte pretiravanju, še posebno v majhnih okoljih.

Da zmanjšate ostrino robov bazena, okoli njega zasadite različne vrste rastlin, cvetlic in zelenja. Posadite lahko celo grmičke, ki jih obrežete v poljubno obliko, skladno s stilom pokrajine. Lahko se celo malo poigrate in postavite več s kamni obloženih ploščadi, dvignjenih eno nad drugo, preko katerih se lahko voda pretaka kot slap. Kakšno vodno površino boste izbrali, pa je odvisno predvsem od velikosti terena in vaše zamisli o ureditvi.

Manjši vodnjak ali fontana

Postavite lahko tudi vodnjak ali manjšo fontano. Za načrtovanje prostora okoli fontane ni posebnih pravil, razen že prej omenjenega truda po vizualni skladnosti. Sicer je omejitev le domišljija. Vodni vir lahko namestite tudi na kamnitem koritu, ki je bilo morda na steni že od prej, ali pa ste ga zgradili posebej v ta namen. Namestite tudi vodne črpalke, saj boste tako omogočili kroženje vode.

Odlična možnost je tudi preprost vodnjak, ki je lahko iz betona, kamna ali lesa. Vodnjak vedno postavite ob potko; med vgradnjo pa morate priskrbeti tudi oskrbo s pitno vodo in odvajanje v kanalizacijo. Okoli vodnjaka posadite rastline, ki služijo kot povezava med arhitekturnimi elementi in okoljem.

Iluzija vode in manjši vodni elementi

Tako imenovani suhi potoki so idealna rešitev na suhih območjih brez bližine rek in voda, saj z njimi zlahka ustvarite iluzijo potokov in jezer brez trošenja vode. Dovolj je, če na enem delu vrta izkopljete luknjo v obliki potoka in prekrijete dno s kamni različnih velikosti. Večje in bolj grobe zložite na zunanjo stran, manjše kamenčke in pesek pa posujte po sredini kanala. Ob močnejšem deževju se bo voda v tem umetnem kanalu ujela ter dejansko zadržala kar nekaj časa.

Manjše vodne elemente lahko postavite kar na teraso. Miniaturni prenosni vodnjaki ali fontane so posebej za ta namen prirejene posode z vgrajeno miniaturno vodno črpalko, ki s pomočjo električne energije poganja kroženje in pretakanje vode iz ene posode na drugo. Ne zavzemajo veliko prostora, mogoče pa jih je postaviti tudi v hišo. Uskladite jih s sobnim cvetjem in listnatimi rastlinami.