Vodni motiv daje vrtu prav poseben čar. Na vodni gladini se kakor v ogledalu zrcalijo obrisi okolice, voda pomirja, poleti prinaša v vrt svežino, vse leto pa je ribnik tudi čudovit okras naših domov.

Ribnik ali plavalni bazen

»Ribnik v svojem vrtu si zaželijo ljudje, ki imajo radi vodo in naravo. Ker so vajeni skrbeti zanj, jim ni težko še kaj malega postoriti, saj se zavedajo, da ponuja veliko več, kot zahteva,« sta povedala Vesna Eberhart Čelan in Bojan Čelan iz podjetja Svilene linije in dodala: » Pred nekaj leti je tudi do nas prišla informacija o naravnem plavalnem ribniku. V njem sta združena okrasni ribnik in bazen. Ribnik, ki je na pomlad in na jesen okras, lahko poleti uporabljamo za osvežitev in plavanje, pozimi, ko voda dovolj zamrzne, pa za drsališče.« Vsekakor veliko prednosti pred klasičnim bazenom, ki je v mesecih, ko ni v uporabi, prazen.

Izgradnja ribnika

Najprej izkopljemo luknjo v želenih dimenzijah, pri tem pa moramo na različnih višinah urediti nekaj teras, na katerih bomo posadili rastline. Če bodo v ribniku ribe, moramo del ribnika, zaradi njihovega prezimovanja, izkopati v globini 1,2 metra. Iz izkopa odstranimo kamenje in skale in na tla in stene nasujemo mivko ali fin pesek. S tem preprečimo, da bi ostri robovi pretrgali folije. Na to podlago položimo filc in folijo. Najlepši ribniki so tisti, ki so v celoti obloženi s kamenjem in skalami, na njihovih tleh pa je prod. Lahko pa ribnik obložimo samo na zgornjem robu, da ni videti folije, ali pa še vsaj terase, na katere bomo posadili rastline.

Za čistočo ribnika je zelo pomemben dober filtrirni sistem, ki mora biti pravilno dimenzioniran. Prav tako morata biti pravilno nameščena črpalka in filter. Pomembna je tudi UVC-naprava, ki pomaga odstranjevati enocelične alge. Na koncu posadimo še rastline, pri čemer pazimo na primerno globino. Sadimo jih lahko v košare ali neposredno v prod.

Izgradnja plavalnega ribnika

V načrtu predvidimo dimenzije plavalnega in regeneracijskega dela, globino ter mesta filtrov. Pri izkopu si pomagamo s strojem, nato pa jamo obdelamo še ročno. Stene v plavalnem delu so lahko ravne, narejene iz betonske opeke ali kar iz zemljine, ki pa jo je treba poprej fino obdelati, da ne pride do stika kamna in folije. Tla lahko zabetoniramo ali pa na zemljo nasujemo mivko. Na obdelan izkop položimo filc in folijo. V regeneracijskem delu uporabimo črno folijo, ki jo prekrijemo s prodom.

Zaradi lažjega čiščenja v plavalni del ne nasujemo proda, med regeneracijskim delom, v katerega nasujemo prod, in plavalnim delom pa moramo narediti rob iz lesa ali skal. S tem preprečimo padanje proda v plavalni del. Rastline lahko posadimo v košare ali kar v prod.

Voda v plavalnem ribniku se zelo hitro segreje, saj je v regeneracijskem delu, ki zavzema od ene do dveh tretjin ribnika, globoka od 20 do 30 centimetrov. Na začetku in proti koncu sezone lahko vodo tudi ogrevamo.