Nežno žuborenje ali glasno šumenje

Kakšen učinek naj imajo zvoki vodometa? Nekaterim je všeč nežno žuborenje vode, ki se ga komaj sliši. Drugim je všeč glasno šumenje, ki jih spominja na morske valove. Ko se odločate za zvoke, upoštevajte, katere dejavnosti bodo potekale v bližini vodnjaka. Za branje, meditiranje in razmišljanje so po navadi primernejši nežni zvoki kapljanja vode. Če pa imate glasne sosede, naj bo voda dovolj glasna, da jo boste sploh slišali – ali da ne boste slišali sosedov.

Slog, primeren vrtu in okolici

Pri izbiri sloga upoštevajte videz vrta in okolice. Najbolj priljubljeni so vodnjaki na steni in na tleh ter namizne različice. Stenski vodnjaki pošiljajo curek vode navzdol po steni, kamnu ali drugem vodoodpornem materialu. Namizni vodnjaki so nameščeni v koritih in drugih posodah.

Namizni najcenejši, večji dražji

Ni treba, da je lep vodomet tudi drag. Namizni je navadno najcenejši, lepo pa je videti predvsem v manjših vrtovih. Poleg tega ga je lažje premikati, tako da lahko občasno spremenite videz vrta. Večji vodnjaki, na primer talni ali stenski, so dražji, vendar imajo tudi bolj dramatičen videz in zvok. Izberite takšnega, ki je primeren za vašo denarnico.

Osrednja točka ali stranska vloga

Razmislite tudi, kaj želite z vodnjakom sploh doseči. Si želite, da je osrednja točka na vašem vrtu, ki pritegne vso pozornost, ali naj ima bolj stransko vlogo med vašimi čudovitimi vrtnicami. Upoštevajte tudi, kako zahtevno je njegovo čiščenje in vzdrževanje.

Na izbor vpliva tudi podnebje

Tudi kraj, kjer živite, vpliva na to, kakšen vodnjak boste izbrali. Sončno podnebje brez snega pomeni, da lahko v njem gojite ribe, lokvanje in druge rastline. V krajih, kjer je veliko ledu in snega, je bolje izbrati vodnjak, ki ga ni težko pripraviti za zimo, v drugih letnih časih pa bo sijal v vsej svoji lepoti. V takšnem primeru je najbolje izbrati namizni vodnjak, ki ga lahko čez zimo pospravimo, ali pa naj stoji na mestu, ki je ves čas pokrito.