Takšnih bazenov se ne dezinfecira s kemikalijami, ampak za to poskrbijo kar biološki filtri in vodne rastline. Takšno naravno vodno telo bo privabilo množico organizmov, ki bodo dodatno obogatili njegovo naravno komponento. Naravni bazen lahko naredite tudi sami. Izdelava je zelo preprosta, za vse skupaj pa boste potrebovali okoli šest tednov.

Stvari, ki jih boste potrebovali

Za izdelavo bazena boste potrebovali naslednje:
- kakovosten pesek in gramoz,
- cement,
- obstojne rastline,
- čisto vodo iz zanesljivega vira,
- vodno črpalko,
- odzračevalnik,
- posnemovalnik gladine,
- orodje za kopanje,
- talne plošče za obrobo bazena.

Postopek gradnje

100_3234_full.jpg

Kopanje

Najprej se morate odločite, kam boste postavili bazen in kako globokega želite imeti. V vsakem primeru pazite, da bo luknja poševno padala, sicer se vam bo zemlja nenehno vdirala vanjo. Razmerje med globino in širino je običajno 30 centimetrov vertikalne globine na vsake 90 centimetrov horizontalne razdalje.

Obrobje

Okoli dna bazena določite prostor, v katerega boste zasadili rastline, s katerimi boste poskrbeli za njegovo biološko filtracijo. Ta mora biti vsaj 2,5 centimetrov oddaljen od dna bazena. Korenine rastlin bodo iz zemlje posrkale onesnažene delce in bakterije.

Filtracija vode

Voda v bazenu mora nenehno krožiti, saj bodo le tako lahko korenine rastlin učinkovito opravljale svojo čistilno funkcijo. V bazen namestite črpalko, ki bo vodo rastlinam dostavljala preko cevi.

Odzračevanje

Voda mora dihati, saj bodo le tako lahko vodne rastline dobile dovolj kisika za življenje. To boste dosegli z odzračevalnikom. Tega skupaj z vodno črpalko in posnemovalnikom ob pomoči izkušenega električarja položite v plastično posodo, nato pa jo potopite v najgloblji del bazena. Posnemovalnik bo odstranil vso umazanijo, ki se bo potopila na dno bazena in bi lahko povzročila razrast alg.

photo_14236952_62923_32921195_ap_001.jpg

Dno bazena

Običajno si ljudje želijo imeti okoli 1,5 metra globok bazen. Na dno položite cement ali pa ga prekrijte z gumijasto podlogo. Pustite ga en teden, da se 'usede', šele nato vanj natočite vodo.

Polnitev bazena z vodo

Območje, ki ste ga namenili za zasaditev rastlin, napolnite s prstjo in gramozom. Prst ne sme vsebovati razgrajenih rastlin ali živali, sicer bo pod vodo gnila.

Rastline

Izberite takšne rastline, ki bodo lepo uspevale v vašem okolju. Najboljšo floro boste zagotovili z mešanico plavajočih, potopljenih in nadvodnih rastlin. Vodne lilije se prilagodijo vsaki globini, za zelo uspešne pa so se izkazali tudi ločje, perunike, vodni plevel in podobne rastline.

Saditev

Zdaj, ko ste izbrali rastline, jih posadite v prst in jih utrdite z veliko gramoza. Vse skupaj napolnite z vodo. Pazite, da pri tem ne boste preveč 'vznemirjali' prsti.

Vzdrževanje

Redno preverjajte mehanične sisteme in cevi. Čistite jih s kisom. Kupite vodne teste in spremljajte raven hranil v vodi.

Koristni nasveti

Še nekaj koristnih nasvetov. Idealna temperatura za bazen je okoli 20 stopinj Celzija. V bazenu lahko poleg vas plavajo tudi ribice, vodo iz bazena pa lahko uporabljate tudi znotraj hiše. Ob dobrem odzračevalniku bo voda zelo čista, vedite pa, da stopnja čistosti dnevno variira. V naravnega lahko spremenite tudi obstoječi bazen, in sicer tako, da okoli njega uredite regeneracijsko območje. Rast alg preprečite z drugimi rastlinami, ki jih bodo prerasle. Če imate hišne ljubljenčke ali otroke, pazite, da ne bi v bazen kdo pomotoma padel. Pazite na čistost – listje in druge smeti redno odstranjujte.