Splošno znano je, da klor slabo vpliva na kožo in lase. Neugoden odziv organizma povzroči tudi  vsebnost urina in potu v klorirani vodi: tako nastanejo strupene kemikalije, bolj znane kot kloramin. Malo manj znane pa so raziskave, ki so potrdile večjo nagnjenost k astmi pri mladih plavalcih. Irska študija je pokazala, da imajo otroci, ki dalj časa trenirajo plavajo, več možnosti za dihalne težave. Norveška študija pa je poudarila porast dihalnih težav med otroki, ki so se v bazenu namakali pred šestim mesecem starosti.

V iskanju zamenjave za klor

Zaradi zdravja ter okoljskih in estetskih razlogov se je veliko hišnih lastnikov začelo zanimati za alternativne bazene, ki ne vsebujejo klorirane vode. Na srečo obstaja vedno več možnosti, da uživamo v vodi, ki ni onesnažena s kemičnimi sredstvi. Voda se črpa skozi posebno komoro, ki je prevlečena s ploščami iz titana, bakra in cinkovimi ioni.

Na voljo so tudi ozonski injektorji, ki zmanjšajo potrebo po kloru za kar 90 odstotkov – eden takšnih bazenov je na primer že več let  v Beli hiši! Nekateri sistemi se zanašajo na kombinacijo ozona, bakra in cinkovih ionov, medtem ko drugi kot alternativo sladki uporabljajo slano morsko vodo.

Alternativa so tudi naravni bazeni

Ena izmed elegantnih in okolju prijaznih rešitev, ki je v Evropi uporabljamo že desetletja, je tako imenovan naravni bazen, ki počasi postaja zanimiv tudi v ZDA. Naravni bazeni – pogosto jih imenujemo kar ribniki za plavanje – so prelepe oaze trajnostno naravnane okoljske politike, prav tako pa so varni in zabavni prostori, v katerih se z veseljem namočimo.

V pravilno čiščenih naravnih bazenih je voda kristalno čista, za njihovo vzdrževanje pa ne potrebujemo kemikalij: so namreč samočistilni sistemi v malem. »Voda je tako čista, da jo lahko pijete in po kopanju se ni treba oprhati,« pojasnjuje eden izmed lastnikov. Oblikovalci takšnih bazenov pa zatrjujejo, da je vzdrževanje in instalacija takšnih bazenov cenejša kot pri standardnih.

Kako delujejo?

Materiali in oblike naravnih bazenov se lahko med seboj zelo razlikujejo. Mnogi so obloženi z gumo ali z učvrščenim polietilenom. Zelo priljubljeni so tisti modeli, v katerih je območje za plavanje ločeno od območja z vodno vegetacijo, ki deluje kot biološki filter. Majhen vodni slap ambientu doda nekaj atmosfere in dragocene pretočnosti. Po navadi je dodan tudi UV-sterilizator, ki preprečuje razmnoževanje bakterij.

Če vas skrbijo komarji, naj povemo, da so tako zasnovani bazeni praktično brez komarjev, saj ti nimajo posebno radi vode, ki kroži. Za primerjavo: v štirih pnevmatikah s stoječo vodo, ki jih pustimo odvržene na vrtu, se lahko zaredi mnogo več komarjev kot v takšnem bazenu.

Zanimive oblike bazenov si lahko ogledate tukaj.