V tem času se je marsikaj spremenilo in mnogi so izgubili svojo udarnost, tako v besedilih kot v glasbi. Kakorkoli – da bi v poplavi bolj ali manj razprodanih koncertov glasbe iz bivše Jugoslavije našli moderne trende z juga, smo poklicali nekaj glasbenih poznavalcev – kritika in promotorja Igorja Vidmarja, organizatorja Andreja Težaka - Teškyja, Ano Jurc z RTV, Pio Nikolič z Radia Študent, Jašo Lorenčiča, ki se javlja na Večeru, Ahmeda Burića, publicista, ki je včasih pisal za Mladino, zdaj pa ustvarja v Sarajevu, in naše novinarje Dejo Crnović, Miroslava Akrapovića ter Boruta Mehleta, sodeloval pa je tudi tukaj podpisani. Vsak je naštel nekaj najboljših rock bendov iz bivše države. Spodaj je lestvica, ki je nastala iz posameznih okusov, pa še nekaj številk z Youtuba za občutek.

Repetitor, Beograd

Bobnarka Milena Milutinović, basistka Ana-Marija Cupin ter kitarist in pevec Boris Vlastelica so začeli igrati leta 2005 in prvo skladbo Ja izdali na kompilaciji Jutro če promeniti sve. Sledila je še kompilacija Zdravo, zdravo, zdravo, kjer so se predstavili mladi srbski bendi, skupaj z Repetitorji še Nežni Dalibor, Petrol, Tussilago in ŽeneKese. Istega leta – 2008 – so izdali svoj prvi album Sve što vidim je prvi put. Ves čas več nastopajo kot snemajo. Leta 2012 so izdali album Dobrodošli na okean, leta 2016 pa album Gde češ, ki slogovno nista prinesla večjih sprememb, čeprav kritika ocenjuje, da je njihov postpank z leti postal trši, manj melodičen. Repetitor so tipični predstavniki beograjske rock šole, ki ima korenine v plošči Paket aranžma in skupinah EKV ter Disciplina kičme. Njihov zvok je po drugi strani še bolj brezkompromisen, besedila pa bolj osebna, včasih politična. Kljub kakovosti in ljubezni kritikov njihove uspešnice ne kažejo nujno velikih številk. Skladba U pravom trenutku ima na portalu Youtube 311.000 ogledov.

Partibrejkers, Beograd

Beograjski rokerji imajo na razpolago obilico uspešnic: 1000 godina, Prsten, Kreni prema meni, Hoču, da znam, Zemljotres… Z njimi je igral celo Johhny Depp in s tem se res lahko pohvalijo le redki. Tako kot se le redki lahko pohvalijo s tako dolgim delovanjem. Svoj rokenrol, ki mu dodajajo ščepec panka in bluesa, igrajo že od leta 1982. Neuradna diskografija pevca Zorana Kostića - Caneta in njegovega benda našteva sedem studijskih, dva živa in dva kompilacijska albuma. Njihove uspešnice na Youtubu gredo v milijone, v Sloveniji pa bodo igrali 7. julija v Kranju.

Bernays Propaganda, Skopje

Naši ocenjevalci so navdušeni nad skopsko skupino, ki si je nadela ime po ameriškem začetniku piara, začetniku dejavnosti odnosov z javnostmi Edwardu Louisu Bernaysu. Pankerji, ki so svojo prvo ploščo Happiness Machines izdali leta 2009, osnovni muziki dodajajo različne sodobne zvrsti in ritme. Tudi zato se njihove skladbe slišijo kot novi val osemdesetih. Bend, katerega zaščitni znak je pevka Kristina Gorovska, je ob nekaj singlih in nastopih na kompilacijah izdal pet velikih plošč, zadnjo Politika leta 2016. Na Youtubu dosegajo številke do 100.000 ogledov.

Let 3, Reka

Reška pank scena sedemdesetih in osemdesetih let je dala nekaj izjemnih imen, njihovo dediščino pa je prevzela skupina Let 3, ki je nastala leta 1987. Šefa skupine sta Damir Martinovič - Mrle in Zoran Prodanović - Prlja. Provokativen in večkrat vulgaren rock ansambel, ki ima korenine v panku in parodičnem buldožerskem YU-rocku, se lahko pohvali z neverjetnimi naslovi plošč: Two Dogs Fucking, Živi kurac, Bombardiranje Srbije i Čačka, Živa pička, Kurcem do vjere/Thank You God, Angela Merkel sere… Skladba Riječke pičke ima na spletu skoraj 600.000 ogledov.

Hladno pivo, Zagreb

Hladno pivo je zagrebški pank bend, ki je nastal konec osemdesetih v Zagrebu, prvo ploščo Džinovski pa so izdali leta 1993. Sledilo je sedem albumov, zadnji leta 2015 je Dani zatvorenih vrata. Imajo še tri žive albume in dva DVD-zapisa. Za večino svojih del so dobili prestižne hrvaške glasbene nagrade Porin, veljajo pa za ciničen in družbeno angažiran ansambel. Na Youtubu imajo njihove skladbe milijonske številke, himnično-plesna pozitivna Nije sve tako sivo recimo kar 6,2 milijona: »Nije sve tako sivo/kad imaš s nekim otić' na pivo.«

Goribor, Bor

Samosvoja psihedelična blues skupina je, kot pove ime, nastala v Boru konec osemdesetih. Od takrat so zabeležili sedem albumov, prvega Stari radovi leta 1997, zadnjega Evo je banja leta 2012. Njihove skladbe so umirjene, razmišljujoče in tudi zato jih kritiki primerjajo z britanskimi samomorilskimi darkerji Joy Division. Na Youtubu je najbolj predvajana njihova uspešnica Dalajlama me se sećaš, ki ima več kot 316.000 ogledov. In še del besedila: »A možda je i bolje što nisi pored mene/možda bih te ubio, kao što ubijam sebe.«

Dubioza kolektiv, Sarajevo

Skupina, ki je nastala leta 2003 v Sarajevu in v Zenici, ima glasbenike iz tako rekoč celotne Jugoslavije. V nasprotju z mnogimi drugimi na naši današnji lestvici ne nastopa samo v naši regiji, ampak gostuje po festivalih po vsej Evropi in ZDA. Izdali so osem studijskih albumov, zadnjega lani z naslovom Pjesmice za djecu i odrasle. Še posebej so ponosni na svojo video produkcijo. Na Youtubu ima njihova šaljiva plesna skladba Kažu kar 30 milijonov ogledov: »Od Vatikana do Irana /kao da smo juče pali s grana /od Vatikana do Irana/ ilegalna je marihuana.«

Bare i Majke, Vinkovci

Vinkovški pevec Goran Bare, človek z biografijo, ki se je ne bi sramoval niti Jim Morisson, je letos spet izdal ploščo. Nuspojave je podpisal skupaj z ansamblom Majke, imenom, s katerim je dosegel največje uspehe v karieri. Temačni rock sovražnika HDZ-ja in pocukranega hrvaškega popa, kamor mimogrede uvršča tudi Hladno pivo, ima sicer že dolgo zgodovino. Z bendom so začeli sredi osemdesetih, od leta 1990, ko je izdal ploščo Razum i bezumlje, pa je posnel devet plošč. Skladba Teške boje ima na Youtubu več kot šest milijonov ogledov.

Riblja čorba, Beograd

Potem ko je Bora Đorđević zapustil skupini Rani mraz in Suncokret, je davnega leta 1978 ustanovil Ribljo čorbo, s katero še vedno pometa po jugoslovanskih koncertnih dvoranah. Skupina, ki je igrala za staro Jugoslavijo značilen, melodičen hard rock, je posnela nekaj velikih uspešnic, začenši z zimzeleno Lutka z naslovne strani. Sledil je album Kost u grlu z uspešnico Ostani đubre do kraja. Riblja čorba je (neuradno) posnela 19 studijskih in osem živih albumov. Skladba Amsterdam ima na Youtubu osem milijonov ogledov, ponarodela Punčke, Vinkovci

Vinkovški indie ženski trio s slovenskim imenom je začel z vajami in nastopi leta 2007. Bobnarka Ena Baćanović - Ruby, kitaristka in pevka Lucija Ivšić ter basistka Anja Tkalec so od takrat izdale dve veliki plošči in se lotile nekaj manjših projektov. Kritiki pravijo, da so v živo neverjetno energične, celo veliko boljše kot na posnetkih. Hrvaški odgovor na beograjski Repetitor (pravi stroka) je nastopil kot predskupina velikim Queens of the Stone Age, na Youtubu pa je njihova skladba Petra Pan dosegla solidnih 80.000 ogledov.