Puppy, Bilbao

Jeff Koons je eden najbolj kontroverznih sodobnih umetnikov; 63-letni ameriški neo popartist z vsakim novim delom provocira občinstvo in kritike. Mnogi ga hvalijo, češ Koons je genij, mnogi pa grajajo, češ da gre za cenenega samopromotorja. Ja, konec koncev je bil poročen z madžarsko italijansko porno zvezdo in političarko Cicciollino, s katero se je dal mirno slikati med različnimi spolnimi aktivnostmi. Koons podobno kot mnogi popartistični umetniki cinično uporablja proizvode za splošno potrošnjo in iz njih naredi nekaj novega. Podobno se je zgodilo s Puppyjem (Kužek). Gre za orjaškega, 13 metrov visokega škotskega višavskega terierja (mimogrede, žival ima sicer 28 cm), ki ga je leta 1992 izdelal v Nemčiji, od leta 1997 pa je pred Guggenheimovim muzejem v Bilbau. Simpatični terier je sestavljen iz nerjavečega jekla, zemlje in različnih rožic (v originalu žametnice, begonije, nedotiki, petunije, lobelije), ki vedno znova in vedno drugače rastejo. Mimogrede, Jeff Koons je znan tudi po svojih orjaških tulipanih (Tulips), ki bodo, če bo vse po sreči, krasili tudi Pariz in ki jih je Koons podaril mestu v spomin na žrtve pariških terorističnih napadov leta 2015.

The Invisible Enemy Should Not Exist, London

Na četrtem podstavku na trgu Trafalgar v središču Londona bi moral stati konjeniški kip Williama IV., a od leta 1998 se na njem menjajo skulpture, ki jih prispevajo največji svetovni umetniki. Od 28. marca do leta 2020 je na ogled delo o nevidnem sovražniku, ki ga je podpisal ameriško-iraški konceptualist Michael Rakowitz (1973). Gre za rekonstrukcijo asirskega božanstva lamassu, krilatega bika s človeškim obrazom, ki je stal na vhodu v Ninivah od leta 700 pr. n. št. in ki so ga leta 2015 uničili pripadniki Isisa, skupaj z drugimi artefakti v muzeju v Mosulu.

The Kelpies, Falkirk

Škotski kipar Andy Scott (1964) ustvarja orjaške skulpture in jih razstavlja po domovini, pa tudi v Angliji in Avstraliji. Konjski glavi s skupnimi imenom The Kelpies (kelpie je sicer mitološki škotski vodni konj) sta njegovo najbolj znano delo, ki meri v višino konkretnih 30 metrov, vsaka glava pa ima 300 ton. Kipa sta narejena iz nerjavečega jekla, konstrukcijo pa so ob kanalu Forth and Clye postavljali od julija do oktobra 2013. Andy Scott je ob originalu ustvaril tudi set dveh manjših maket v razmerju 1 : 10.

ArcelorMittal Orbit, London

Orbit, kot mu poenostavljeno rečejo (ArcelorMittal je multinacionalka, ki je prispevala 16 milijonov funtov za izdelavo), je najbolj razvpito in seveda največje delo angleško-indijskega kiparja Anisha Kapoorja. Spirala, pri kateri je kot oblikovalec sodeloval Cecil Balmond, meri kar 114,5 metra, naročili pa so jo v počastitev poletnih olimpijskih iger v Londonu 2012. Postavljena je med olimpijski stadion in športni vodni center, kjer so potekale igre. V Orbiti je za vsak primer tudi najvišji in najdaljši tobogan na svetu, ki meri 178 metrov.

Verity, Ilfracombe

Damien Hirst (1965) je eden najbolj neobičajnih in najbogatejših umetnikov modernega sveta. Če ste zamudili njegovo lansko razstavo v Benetkah in če nimate časa, da bi odpotovali na Beverly Hills, kjer ob (novih) protestih zaradi plagiatorstva razstavlja svoja zadnja dela, je najlažje, da se odpravite v slikovito angleško mesto Ilfracombe, ki mu je Hirst za 20 let podaril velik kip nosečnice. Resničnost (po slovensko) je na eni strani lepotica, na drugi strani skupek človeških organov. Kip iz leta 2012 je visok 20 metrov in ustvarjen iz jekla ter brona.

Les Voyageurs, Marseilles

Potnike je leta 2013, ko je bil Marseilles skupaj s Provanso evropsko mesto kulture, v pristanišče postavil nadrealistični francoski umetnik Bruno Catalano (1960). Kipi, ki jih je oblikoval francoski kipar maroških in sicilijanskih korenin, so veliki kot ljudje, a jim deli telesa manjkajo, zato je videti, kot da bodo s svojimi kovčki v rokah padli na tla. Pa seveda ne padejo, se pa skozi njih vidi morje in dežele, ki jih vsak potnik pusti za seboj. Za soliden denar je pomanjšane bronaste Potnike (70 x 20 cm) mogoče kupiti na umetnikovi spletni strani.

Reclining Figure No. 5, Humlebæk

Louisiana je ena najpomembnejših umetniških galerij le nekaj kilometrov stran od največjega danskega mesta. V galeriji je velika zbirka različnih umetniških del (od Pabla Picassa do Roya Lichtensteina), imajo tudi svojo koncertno, izjemno akustično dvorano, nas pa bolj zanima park, v katerem lahko vidite množico skulptur Jeana Arpa, Jamesa Calderja in – najpomembnejše – Henryja Moora. Angleški kipar (1898–1986), znan po svojih abstraktnih podobah človeškega telesa, ima v parku na obali razstavljeno oziroma postavljeno delo Reclining Figure No. 5.

Hlava Franze Kafky, Praga

Kontroverzen, a vedno zabaven češki kipar David Černy (1967) je postal znan leta 1991, ko je star ruski tank prebarval z rožnato barvo. Od tistih časov je poln raznih domislic in idej, ki včasih mejijo na popartizem, spet drugič zgolj poveča predmete iz vsakdanjega življenja za stokrat. Podobno je s Franzem Kafko, katerega glavo je leta 2014 postavil pred nekim trgovskim centrom v Pragi. Glava ima 39 ton, 42 premikajočih se elementov, kak kilometer kablov, ki povezujejo 42 sinhronih motorjev. Obraz 11-metrske glave se namreč premika v 15 različnih programih.

Das Boot, Dunaj

Kam postaviti jadrnico? Erwin Wurm (1954, Most na Muri), avtor debelih avtomobilov, obrnjenih hiš, debelih hiš in (lani na beneškem bienalu) prevrnjenega tovornjaka, je prepričan, da na streho hotela. Orjaške kumare, človek, ki ima namesto glave bučo, termofor z nogami, torbica z nogami, počitniška prikolica z luknjami za roke, moška z glavama v pasji uti… Najbolj utrganemu sodobnemu avstrijskemu umetniku norih idej ne zmanjka. Njegovo ukrivljeno jadrnico si lahko ogledate na strehi (v sedmem nadstropju) dunajskega hotela Daniel.

Labirinto, Castelnuovo Berardenga

Kakih deset kilometrov severno od Siene je Parco Sculture del Chianti. Od leta 2004, ko so park odprli, so na kakšnih sedmih hektarjih razstavljena različna umetniška dela, predvsem seveda skulpture. V zadnjem času so ga novinarji National Geographic razglasili za enega izmed desetih najlepših umetniških parkov na svetu. Kakorkoli, najpomembnejše delo v parku je Labirint, ki ga je po motivih labirintov iz Val Camonice v Lombardiji (600 do 400 pr. n. št.) leta 2007 postavil angleški umetnik in poznavalec labirintov Jeff Saward.