Le nekaj je držav, ki jih Evrovizija ne zanima, in le nekaj, ki jih Evrovizija iz različnih razlogov noče v Lizboni. V zadnjem času je največ arabskih, ki bi nastopile, če bi izključili Izrael, in takšnih, ki jih je serija porazov v zadnjih letih odvrnila od nastopov.

Turčija

Turški predstavniki tudi letos ne bodo nastopili na evrovizijskem tekmovanju, na katerem so bili zadnjič leta 2012. Turški popevkarji so sicer na tem tekmovanju zelo uspešno nastopali vse od leta 1975 – v 34 nastopih so le enkrat manjkali v finalu, res so bili trikrat zadnji, po drugi strani pa so bili leta 2003 prvi, ko je Sertab Erener zapela Everyway That I Can. Do leta 2012 je Turčija manjkala le leta 1979, ko je bojkotirala prireditev v Jeruzalemu. Turki od leta 2012 ne sodelujejo na prireditvah, uradno zato, ker jim ni všeč sistem televotinga in ker naj bi vnaprej določal zmagovalca, po drugi strani pa je kar nekaj informacij, ki govorijo, da jih moti prevelika liberalnost evrovizijskega televizijskega spektakla, zato zadnjih pet let vsako leto podaljšujejo svojo odločitev o nenastopanju na tekmovanju. Tako so leta 2013 kritizirali poljub med finsko predstavnico Kristo Siegfrids in njeno spremljevalno pevko, leta 2014 pa jim je šla zelo v nos zmaga Conchite Wurst, ki jo je politik vladajoče konservativne AKP Volkan Bozkir označil tudi kot povod za konec turških nastopov na Evroviziji.

Luksemburg

Eden od sedmih ustanoviteljev festivala je na Evroviziji nastopal med leti 1956 in 1993. V tem času so nabrali pet zmag, dve tretji mesti, štirinajstkrat so bili med deseterico. Predvsem na zadnjih dveh tekmovanjih pa so zelo popustili in kljub občasnim govoricam, da se utegnejo vrniti, jih ni na sceni že 25 let. Prav ironično se sliši, da v eni od najbogatejših držav na svetu kot vzrok za nenastopanje omenjajo finančne težave. Bližje resnici se zdi, da imajo dovolj uvažanja neuspešnih popevkarjev, predvsem iz Francije.

Monako

V Monte Carlu izbrani pevci so na Evroviziji nastopili 24-krat. Najprej od leta 1959 do leta 1979 in potem od leta 2004 do leta 2006. Edino zmago so dosegli leta 1971, ko je francoska pevka Séverine zapela svojo zimzeleno Un banc, un arbre, une rue. Njena edina uspešnica, obratno kot pri Terezi Kesovija, ki je za Monako leta 1966 zapela Bien plus fort. In pogorela – 0 točk, zadnje mesto. In zakaj jih že 12 let ni? Moti jih način glasovanja, ki favorizira vzhodni blok in Skandinavce, nekaj težav pa imajo tudi s statusom svoje televizije.

Slovaška

Slovaški pevci so na tekmovanju za evrovizijsko pesem nastopali od leta 1993 do leta 1998 in od leta 2009 do leta 2012. Uspehi so, milo rečeno, izostali. Trikrat so bili v finalu (18., 19. in 21. mesto), štirikrat pa ne. Leta 2012 so bili zadnji celo v predtekmovanju. Kljub govoricam, da so Slovaki zapustili Evrovizijo zaradi slabih rezultatov, so šefi njihove televizije (RTVS) večkrat poudarili, da je tekmovanje za njih predrago, pa tudi, da se ne ujema s konceptom njihovega televizijskega programa.

Bosna in Hercegovina

Bili bi razočarani, če bi se izkazalo, da se tudi Bosna in Hercegovina, podobno kot Turčija, izogiba nastopom na Evroviziji iz političnih razlogov. Gre namreč za deželo, nekoč jugoslovansko republiko, ki je v starih časih na popevkarski in rokovski sceni imela kaj pokazati. Trenutno velja, da bodo že drugo tekmovanje po vrsti izpustili zaradi finančnih težav. BiH je na Evroviziji nastopila 19-krat, najboljši so bili leta 2006 Hari Mata Hari s skladbo Lejla, ki jo je napisal Željko Joksimović, najslabši pa leta 2016.

Andora

Država, stisnjena med Francijo in Španijo, ima svojo televizijo RTVA, ki – zanimivo – do leta 2004 sploh ni prenašala evrovizijskih tekmovanj, a so jih leta 2004 sprejeli na prireditev, ker je množica njihovih državljanov evrovizijske popevke spremljala na francoski in španski televiziji. Vendar se noben od andorskih pevcev v šestih letih, kolikor so nastopali, niti enkrat ni uvrstil v finale – najboljše je bilo 12. mesto v predtekmovanju, najslabše pa zadnje mesto. Leta 2009 so zaključili s svojimi udeležbami. Kot razlog so navedli velike finančne težave.

Maroko

Maroški popevkarji so na evrovizijskem tekmovanju nastopili leta 1980, ko na prireditvi v nizozemskem Haagu ni nastopila izraelska predstavnica. Prireditev bi tako ali tako moral organizirati Izrael, pa se zaradi finančnih težav za to ni odločil. In tudi zato so nastopili Maročani. Skladbo Bitaqat Hob je zapela Samira Bensaïd in zasedla zadnje mesto. Naslednje leto se je Izrael vrnil. Maročanov pa, podobno kot Alžirije in Libanona, ki sta nekoč skoraj nastopila, in Katarja, ki bo morda nekoč nastopil, zaradi povsem političnih razlogov ni več na Evrovizijo.

Kosovo

Prej ko slej bodo na Evrovizijo dovolili tudi bivši avtonomni pokrajini in novonastali državi. Govoric o njihovi udeležbi je kar nekaj že od leta 2012, ko je za Albanijo v Bakuju nastopila Rona Nišliu, rojena v Kosovski Mitrovici. Kakorkoli, na Kosovu ni medija, ki bi bil član EBU-ja, kar je osnovni pogoj za sodelovanje oziroma za organizacijo državnega predtekmovanja. Jasno, razlogi so politični, saj kar nekaj držav blokira njihovo udeležbo. Po drugi strani je imelo Kosovo svoje predstavnike v evrovizijskem tekmovanju Mladi evropski plesalci.

Liechtenstein

Čeprav v mali državi zelo radi spremljajo tekmovanja za najboljšo evrovizijsko pesem leta, se za zdaj tekmovanja še niso udeležili. Do leta 2008 namreč niso imeli svoje nacionalne televizije, kar je seveda pogoj za vstop v EBU, in to je botrovalo diskvalifikaciji njihove pevke Biggi Bachmann in njene skladbe Little Cowboy leta 1976. Potem je leta 2008 začela obratovati 1 Fürstentum Liechtenstein Television (1 FL TV), a je v preteklih letih iz različnih razlogov, predvsem finančnih, niso sprejeli v veliko družino EBU.

Kazahstan

Kar dve kazahstanski televiziji – Khabar Agency in Channel 31 – sta pridruženi članici EBU-ja. Prva od leta 2016, druga od leta 2017. Ali to pomeni, da jih bomo leta 2019 že videli na evrovizijski prireditvi? Ni nujno. Upali bi si trditi, da je to malo verjetno, čeprav so s Channel 13 konec lanskega leta sporočili, da so pogajanja z EBU-jem v zaključni fazi. To bi po drugi strani seveda pomenilo, da bo Kazahstan nov član EBU-ja. Bomo videli, dejstvo je, da v državi zanimanje obstaja, evrovizijsko pesem neposredno prenašajo že od leta 2010.