Južnoafriški odvetnik in eden od posrednikov v mirovnem procesu v Baskiji Brian Currin je na konferenci v francoskem Cambo-les-Bainsu dejal, da je odločitev Ete za razpustitev zaveza za sodelovanje v demokratičnem procesu s španskimi oblastmi, ki bo terjal spravo.

Španski premier Rajoy se je medtem poklonil žrtvam Ete. »Zdaj, ko se je Eta končno ukinila, morajo biti naše prve misli za žrtve, za vse brez izjeme, brez razlike,« je dejal v nagovoru.

Ob tem je opozoril, da razpustitev organizacije ne pomeni, da bodo njenim članom, ki so še na begu, pogledali skozi prste. »Obsodbe se bodo izvrševale naprej. Nekaznovanosti ne bo,« je zatrdil.

Eta je bila ustanovljena leta 1959 na vrhuncu Francove diktature, leta 2011 je razglasila konec oboroženega boja, lani pa se je začela uradno razoroževati. V času delovanja Ete je bilo v njenih aktivnostih ubitih najmanj 829 ljudi.

Pred dvema tednoma se je organizacija, ki je pogosto napadala predstavnike španskih oblasti in varnostnih sil, opravičila za vso škodo in bolečino, ki so ju povzročili v svojem boju za neodvisno Baskijo, v četrtek pa se je tudi uradno razpustila. V opravičilu je izrazila obžalovanje za vse žrtve ter se zavezala, da se bo trudila izogibati ponovitvi podobnega konflikta. Je pa organizacija poudarila, da ni edina odgovorna za nasilje v Baskiji.