Lee je danes pred novinarje stopil na sedežu podjetja v južnokorejskem mestu Pangyo. »Nobenih načrtov nimamo za povezavo kriptovalut z našim poslom iger,« je dejal. To sicer ne pomeni, da Nexona ne zanima tehnologija veriženja podatkovnih blokov (blockchain) pri razvoju iger, je še dodal.

Business Insider je pred tem - ob sklicevanju na dva vira blizu pogovorov - navajal, da je Bitstamp naprodaj in da je Nexon v najboljšem položaju za njen prevzem. Multinacionalka naj bi za Bitstamp ponujala okoli 350 milijonov dolarjev.

Nexon je sicer lani septembra posredno postal večinski lastnik tretje največje borze s kriptovalutami v Južni Koreji, Korbit.

Južnokorejski Nexon naj bi za Bitstamp ponudil 350 milijonov dolarjev

Ena bolj znanih evropskih menjalnic kriptovalut Bistamp, ki sta jo ustanovila Slovenca Nejc Kodrič in Damijan Merlak, bo očitno dobila novega lastnika. Južnokorejski razvijalec računalniških iger Nexon naj bi zanjo ponujal 350 milijonov dolarjev, poroča spletni portal Business Insider. Uradne potrditve pogovorov o sklenitvi posla sicer ni.

Menjalnico Bitstamp, ki je danes zaradi lažjega poslovanja po vsej EU registrirana v Luxembourgu, deluje pa še v Veliki Britaniji in ZDA, sta leta 2011 ustanovila Slovenca Damijan Merlak in Nejc Kodrič, ki sta danes po približno tretjinska lastnika. Lani sta zasedla tudi šesto in osmo mesto na lestvici 100 najbogatejših Slovencev, ki jo pripravljajo na časniku Finance.

Kot poudarjajo na portalu Business Insider, je bila to sploh prva menjalnica kriptovalut na svetu, danes pa je 13. največja svetovna tovrstna platforma, upravlja pa z okoli pol milijona trgovalnih računov in ima povprečni dnevni obseg trgovanja 246 milijonov dolarjev.

Južnokorejski Nexon je bil medtem ustanovljen leta 1995, danes pa velja za najpomembnejšega razvijalca računalniških iger v Aziji in se v zadnjem času širi tudi na druga tržišča. Sedež ima v Južni Koreji, hčerinski družbi pa še na Japonskem in v ZDA. V zadnjem času se širi tudi na področje kriptovalut, saj je septembra lani podjetje za 80 milijonov dolarjev kupilo približno dvetretjinski delež v južnokorejski menjalnici Korbit. Zdaj so očitno oko vrgli tudi na Bitstamp, za katerega po poročanju Business Insiderja ponujajo 350 milijonov dolarjev.