Kot je Kidrič pojasnil v sporočilu, objavljenem na spletni strani https://www.bitstamp.net/, je 4. januarja prišlo do vdora v sistem, v okviru katerega je prišlo do izgube okrog 19.000 bitnih kovancev (4,3 milijona evrov).

To sicer predstavlja le majhen delež rezerv vseh bitnih kovancev - bitcoin borze namreč ravno zaradi takšnih primerov veliko večino bitnih kovancev shranjujejo na računalnikih, ki niso povezani z internetom.

Po odkritju vdora so nato 5. januarja začasno prekinili delovanje borze, obvestili vse uporabnike in v sodelovanju s pristojnimi organi začeli forenzično preiskavo incidenta. Tekom teh dni so kot omenjeno povsem na novo postavili svojo infrastrukturo ter uvedli nove varnostne ukrepe in protokole.

Bitstamp je nastal v Kranju leta 2011, kasneje pa sta ustanovitelja Nejc Kodrič in Damijan Merlak sedež podjetja preselila v London. Po propadu japonske borze Mt Gox v začetku lanskega leta je Bitstamp nekaj časa zasedal položaj največje borze na svetu, v zadnjem mesecu pa je z okoli šestodstotnim tržnim deležem zasedal tretje mesto.

Bitni kovanci so vrhunec dosegli decembra predlani, ko se je vrednost enega bitnega kovanca povzpela na dobrih 1100 dolarjev. Sledil je strm padec in propad nekaterih borz, med drugim tudi takrat največje borze Mt Gox, ki je aprila lani razglasila tečaj.

Digitalna valuta se sicer kljub težavam počasi uveljavlja. Plačila v bitnih kovancih sprejema vse več uveljavljenih podjetij - sredi decembra je plačevanje z bitcoini omogočil ameriški tehnološki velikan Microsoft, spletna enciklopedija Wikipedia pa donacije v bitnih kovancih sprejema že od avgusta lani.