Ebadijeva je poudarila, da sta demokracija in mir predvsem stanje uma in duha, saj morata izhajati iz posameznikov kot ključnih gradnikov človeštva. »Obojega se moramo naučiti, obenem pa moramo tudi sprejemati drug drugega, četudi se v vsem ne strinjamo,« je še dejala. Po njenih besedah smo vsi ljudje enakopravni in bi zato morali imeti enake pravice, a moramo poskrbeti tudi za enakopravne priložnosti povsod po svetu.

Nobelova nagrajenka je Slovenijo obiskala kot častna gostja jubilejnega 50. mednarodnega srečanja pisateljev, ki ga prireja Slovenski center PEN. Ebadijeva je kot pionirka na področju prizadevanj za demokracijo in človekove pravice - še posebej pravice žensk, otrok in beguncev - kot prva Iranka in muslimanka leta 2003 prejela Nobelovo nagrado za mir. »Vi ste obraz prihodnosti,« pa je dijakom dejal Pahor, ki je ponosen, da so mladi imeli priložnosti prisluhniti besedam Nobelove nagrajenke.

V projektu Obrazi prihodnosti je letos sodelovalo 309 dijakov iz 31 srednjih šol, ki so pripravljali pisne prispevke o najbolj zahtevnih vprašanjih sodobne družbe. Obraze prihodnosti že četrto leto zapored pripravlja naša časopisna hiša.