»Šolanje v domačem kraju mi je olajšalo usklajevanje učnih obveznosti s treningi, saj mi je šola pri športni karieri znala stopiti naproti,« se spominja Ivan Trajkovič, ki je leta 2012 na evropskem prvenstvu v Manchestru v kategoriji nad 87 kilogramov osvojili srebro, s svetovnih prvenstev v Mehiki leta 2013 in Koreji leta 2017 pa je prinesel bron. »Časovno sem pridobil ogromno, imel sem dovolj časa za vse in veliko težje bi usklajeval šolo in šport, če bi se odločil za šolanje kje drugje.«

Po njegovih besedah so na srednji šoli zmeraj znali prisluhniti športnikom, zato je imel vso podporo vseh profesorjev in vodstva šole in tudi to je, zraven vsega časa, preživetega s prijatelji, pripomoglo k temu, da ima na srednješolska leta zares lepe spomine. Četudi se na šoli srečuje veliko različnih ljudi: gimnazijci, trgovci in ekonomisti, so si profesorji vzeli čas za vsakega dijaka. Zares raznolika šola, pa vendarle kljub vsej raznolikosti še zmeraj usmerjena v posameznika.

Matura ni imela posebnega vpliva na njegovo prihodnost, že vnaprej je namreč vedel, da program, v katerega se je vpisoval, ne bo imel omejitve vpisa, tako da mature ni jemal preresno. »Vsekakor pa je nisem jemal zlahka,« trdi Trajkovič. »Vseeno pa mora vsak športnik po končani karieri opravljati tudi kaj drugega in izobrazba je velikega pomena, zato dijakom športnikom polagam na srce, pridobite izobrazbo, saj se športna pot lahko hitro konča na nepričakovane načine, kot so poškodbe ali hujše nesreče med treningom ali izven njih.«

O maturi smo povprašali tudi Tima Gajserja, ki je svoj športni talent in trud potrdil z dvakratnim nazivom svetovnega prvaka, prvič leta 2015 v razredu MX2, leta 2016 pa še v kraljevem razredu MXGP. Po svojem talentu in uspehih je slovel že v času, ko je gulil šolske klopi. Čeprav bi lahko svojo športno obarvano karierno pot nadaljeval tudi brez mature, se je uspešno spopadel z njo.

Maturiral in postal svetovni prvak

Kako mu je poleg vseh treningov, priprav in tekem urnik uspelo uskladiti z vsemi šolskimi aktivnostmi in navsezadnje tudi pripravami na maturo, ki dijaku vzamejo neznansko veliko časa in energije? »Matura mi je bila zelo pomembna, saj sem vedel, da bom z njo končal šolanje in se bom lahko nato v celoti posvetil izključno motokrosu. Na srečo so mi ravnateljica in mnogi profesorji zares znali stopiti naproti – zaradi tekem in priprav sem namreč ogromno pouka zamudil, tudi po mesec dni skupaj,« se spominja Gajser. Leta 2015 je tako zabeležil dva pomembna življenjska mejnika. Uspešno je opravil maturo in osvojil naziv svetovnega prvaka v razredu MX2.

Ni treba posebej poudarjati, da je Tim Gajser med dijaki bistriške srednje šole zelo priljubljen. Lansko šolsko leto jo je na zadnji dan pred božičnimi počitnicami obiskal na šolski prireditvi oblečen v Božička, lani je z intervjujem pomagal soustvariti novo številko šolskega časopisa. V svojo srednjo šolo se zares rad vrača.

Mentor šole: Gregor ArtnikDnevnikov mentor: Tomaž Klipšteter