Napočil je čas, ko ob toplem vremenu vse pogosteje zadiši po žaru. Pripravljanje jedi na prostem je lahko ob lepem vremenu nekaj najprijetnejšega. V naši podalpski deželici pa je železna srajca tista stara navada, da piknike in žar najpogosteje povezujemo s peko čevapčičev, kotletov, perutničk. Saj načeloma ni s tem nič zelo narobe, zagotovo je pa izjemno dolgočasno. Na žaru lahko namreč enostavno pripravimo čuda stvari, od najrazličnejše zelenjave (spomladi so na potezi šparglji in artičoke) prek rib, kozic, lignjev in drugih morskih jedi do mesnin vseh vrst in okusov. Zelo redki se spomnijo na ravni plošči za žar speči jetrca (s čebulo), ali – zakaj pa ne – žabje krake, če smo že pri mesninah. Na takšni plošči lepo uspe tudi sir za žar, da ohlajene polente, narezane na rezine, sploh ne omenjamo. Dandanes je v trgovinah namreč mogoče kupiti že skoraj vse, kar si lahko zamislimo, in še marsikaj drugega. In res bi bilo škoda, če bi ostali pri skromnem tradicionalnem repertoarju. In ko smo ravno pri žaru z ravno ploščo, ki je le ena od različic: na njem je izredno enostavno speči palačinke za sladico. Seveda po tem, ko ploščo ustrezno očistimo…