Ražnjiči s kozicami in artičokami
Potrebujemo 20 kraljevih kozic, 4,5 dl oljčnega olja, sok 4 limon, 30 g rdečega čilija, morsko sol, sveže zmlet pisani poper, 8 paličic za ražnjiče. Za zelenjavno prilogo še 4 sveže artičoke, 12 drobnih mladih koromačev, 1 srček endivije, 2 rdeči papriki, 60 g masla, morsko sol, sveže zmlet pisani poper. Za prilogo še 400 g češnjevega paradižnika. Za peteršiljevo olje še 5 dl ekstra deviškega oljčnega olja, 15 g parmezana, morsko sol, črni poper v zrnu, pol šopka peteršilja, 15 g česna. Za čilijevo olje še 5 dl ekstra deviškega oljčnega olja, 1,25 dl čilijeve omake, 60 g svežega ingverja, morsko sol, sveže zmlet beli poper, 4 vejice peteršilja.
■Glave kozic ločimo od trupov, te pa izluščimo in očistimo. Nato po pet kozic vzporedno nataknemo na po 2 paličici. Čilije očistimo, razpolovimo, po želji razsemenimo in drobno sesekljamo. V skledi zmešamo oljčno olje, limonov sok in sesekljan čili. V marinado potopimo ražnjiče z rakci, pokrijemo in za 24 ur postavimo v hladilnik. Za peteršiljevo olje poper drobno zmeljemo in z vsemi drugimi sestavinami gladko razmešamo v električnem mešalniku. Za čilijevo olje čili razpolovimo, po želji (če je preveč pekoč) razsemenimo in drobno sesekljamo. Parmezan drobno naribamo. Olupljen ingver drobno sesekljamo, potem pa ga skupaj z vsemi drugimi sestavinami, razen soli in popra, v električnem mešalniku gladko razmešamo. Po okusu začinimo s soljo in poprom. Koromač dobro očistimo. Pristavimo ga v soljeni vodi, zavremo in skuhamo do mehkega. Ohladimo ga v zavrelici.
Pečico segrejemo na 250 °C. Artičoke očistimo, potem pa jih pristavimo v posodi s slano vodo. Skuhamo jih do mehkega, odcedimo in ohladimo. Paradižnike grobo nasekljamo. Papriki potisnemo v segreto pečico in ju pečemo toliko časa, da začne koža odstopati. Vzamemo ju iz pečice, ohladimo, razpolovimo, razsemenimo in narežemo na podolgovate trakove. Pečico ohladimo na 200 °C. Iz artičok izločimo srčke, ki jih narežemo na večje koščke. Na podobno velike koščke narežemo tudi odcejen koromač.■ Endivijin srček operemo, dobro odcedimo in razkosamo na četrtine.
■ Marinirane ražnjiče dobro odcedimo in do suhega obrišemo. Za pet minut jih položimo na žar, nato pa jih preložimo v plitvi pekač in za pet minut porinemo v segreto pečico. Medtem v ponvi pristavimo maslo, na katerem segrejemo narezane artičokine srčke, koromač in papriko. Začinimo po okusu. Pečene kozice nežno začinimo s soljo in poprom. Robove segretih krožnikov obložimo s toplo zelenjavo. Na sredo položimo po košček endivijinega srčka, ki ga obdamo z nasekljanim paradižnikom. Na sredo vsakega krožnika položimo po en ražnjič, vse skupaj pa izdatno pokapljamo s peteršiljevim in čilijevim oljem ter nemudoma postrežemo.