Regrata v solati, kot ga pripravljamo v naših krajih, ne poznajo skoraj nikjer drugje; tej naši posebnosti se čudijo in so nad njo večinoma navdušeni prišleki od blizu in daleč. Kot solato so ga sicer začeli prvi pripravljati Italijani v 17. stoletju, po napoleonskih vojnah, ko je nastopila lakota in so ljudje poskušali jesti marsikaj, česar prej niso bili navajeni, med drugim divje zeli, ki so jih lahko nabrali v naravi. Regratove liste za solato nabiramo praviloma do sredine aprila, ko začne na veliko cveteti, pozneje nabiramo predvsem rumene cvetove za sirup. Ampak to je seveda odvisno od lege – ko je v toplejših in osončenih krajih že v cvetu, malo višje še najdemo mladega. Regrat ni le okusna, ampak tudi izjemno zdrava zel, ki jo pripravljamo v solatah, juhah in številnih drugih jedeh. Ko so listi nekoliko starejši, ga lahko tudi skuhamo, podobno kot radič in cikorijo ga uporabimo v omletah ali z njim v najrazličnejših jedeh nadomestimo rukolo. Tradicionalno ga nekateri jedo z ocvirki, a v tem primeru bržkone ne bo imel tistih očiščevalnih učinkov, ki so še posebno čislani v časih, ko se marsikdo podi za očiščevalnimi ali shujševalnimi kurami.