Čokoladne torte z več nadstropji so prav hitro lahko zelo dolgočasne. In preveč močne. Današnja tortica je preprosta, slastna in 100% veganska. Ki je povrhu še brezglutenska. Pa še brez sladkorja!

Podlaga je pripravljen z mletimi mandlji, kakavom, kokosovim oljem in javorjevim sirupom, čokoladni nadev pa s temno čokolado, kokosovim mlekom in nekaj soli. Zakaj soli? Ker poudari okus čokolade! Če uporabite res temno čokolado (z več kot 70% kakavovih delcev) vam bo morda premalo sladka, zato lahko dodate še malo javorjevega sirupa. Poskusite, pa dodajte po potrebi.

Priprava je super enostavna. Skupaj zmešate sestavine za podlago, z njo obložite pekač in podlago na kratko spečete. Potem pa pripravite nadev, ga prelijete na podlago in postavite v hladilnik za dve uri.

Preden pa si preberete, po kaj vse morate v trgovino (ali pa ne, ker so super osnovne sestavine in jih imate morda že doma!), pa si poglejte še nekaj receptov za čokoladne sladice. Za več izbire.

Čokoladna mascarpone tortica brez moke.

Čudovito enostavna čokoladna mousse torta.

Jogurtovo pecivo s čokoladno glazuro.

Čokoladne mini pite s karameliziranimi arašidi.

Brovniji z grškim jogurtom.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

Sestavine za podlago:

180 g mletih mandljev

40 g kakava

50 g stopljenega kokosovega olja

2 žlici javorjevega sirupa

Sestavine za nadev:

400 ml kokosovega mleka

470 g (temne) čokolade

1 žlička vanilijeve esence

1 ščep soli

popečeni kokosovi lističi za okras (poljubno)

PRIPRAVA

Vse sestavine za podlago zmešajte skupaj, potem pa z zmesjo obložite dno in rob pekača. Uporabite pekač premera 23 cm. Za lažjo rezanje dno pekača obložite s papirjem za peko, a ni nujno, saj se podlaga skupaj lepo drži.

Z zmesjo obložen pekač postavite v pečico, ogreto na 175°C in pecite približno 12-15 minut, da se podlaga posuši in otrdi. Potem pekač vzemite iz pečice in ohladite na sobno temperaturo.

V kozici zavrite kokosovo mleko, nato pa jo zlijte na razdrobljeno čokolado. Počakajte 30 sekund, nato pa čokolado dobro premešajte s kokosovim mlekom, da dobite svetlečo zmes. Nato vanjo vmešajte še sol in vanilijevo esenco. Zmes poskusite in če se vam zdi premalo sladka, dodajte še kakšno žlico javorjevega sirupa.

Na ohlajeno podlago prelijte čokoladno zmes, jo razporedite po vsej površini, po želji okrasite s kokosovimi lističi, nato pa postavite v hladilnik za vsaj dve uri.

Nato pa vegansko čokoladno-kokosovo tortico narežite in uživajte!