Slovenska hokejska reprezentanca je z mešanimi občutki opravila drugo pripravljalno tekmo pred začetkom svetovnega prvenstva skupine B, ki ga bodo čez deset dni odprli v Budimpešti. Potem ko je v Celju po festivalu golov zlahka opravila z nekonkurenčno Hrvaško, jo je na Bledu čakal zahtevnejši izziv proti Madžarski, ki bo na prihajajočem turnirju poleg slovenske vrste med glavnimi kandidati za vstop med elito.

Madžarska pospešeno stopnjuje formo za domači šampionat, saj je pred gostovanjem na Bledu dvakrat ugnala članico najvišjega razreda Avstrijo, s katero se bodo slovenski hokejisti čez teden dni na Dunaju pomerili na generalki pred odhodom v Budimpešto. Pomlajeno izbrano vrsto selektorja Karija Savolainena v naslednjih dneh čaka še veliko uigravanja na treningih, da bo igra v obrambi in napadu še prepričljivejša, povrhu pa v reprezentanci pričakujejo nove igralce, ki zaključujejo klubske obveznosti. Savolainen v udarnih napadih preizkuša trojici Tičar-Verlič-Urbas in Sabolič-Pance-Kuralt, ki bosta na prvenstvu skrbeli za doseganje golov.

Madžarska je sinoči pokazala, da bo morala Slovenija čvrsteje zaigrati v obrambi, ki so jo gostje v uvodnih minutah dvakrat prelisičili za vodstvo z 2:0, nato je slovenski gol zaklenil vratar Pintarič. Slovenija je z agresivnejšim pristopom iz tretjine v tretjino stopnjevala ritem igre in v zadnjih minutah prve in druge tretjine izničila prednost tekmeca. Do konca tekme sta imeli obe moštvi dovolj priložnosti za zmago, a sta mreži mirovali, v podaljšku pa je v igri štirih proti štirim v samostojnem prodoru napako v slovenski obrambi kaznoval Sofron.

»Slabo smo začeli in izgubili preveč ploščkov. Pozneje smo vzpostavili ravnotežje in iskali zmago, a so bili nasprotniki spretnejši. Madžarska veliko vlaga v šport, kar se jim pozna tudi v hokeju. Na prvenstvu bo vsako moštvo zelo nevarno. Kdor bo tekme vzel preveč ležerno, bo imel težave,« je dejal slovenski napadalec Aleš Mušič.

Jeseničani po naslov prvaka

Že nocoj pa bi lahko padel zastor nad klubsko sezono na domačih ledenih ploskvah. Jeseniški hokejisti bodo na tretji tekmi finala državnega prvenstva lovili tretjo zmago, ki bi jim zagotovila dvanajsti naslov prvaka v samostojni državi. »Zaradi navijačev si želimo dvigniti pokal v domači dvorani,« pravi jeseniški branilec Aleksandar Magovac, ki je resen kandidat za preboj v reprezentanco. V Podmežakli napovedujejo hokejski praznik, kakršnega v tej sezoni še ni bilo.

Olimpija je v finalni seriji morda že zapravila vse možnosti, da bi ogrozila jeseniški pohod do nove krone. Z igro ni razočarala, a ker Ljubljančani niti v svoji najboljši izvedbi ne zmorejo prekiniti prevlade železarjev, jim na jutrišnjem štirinajstem derbiju sezone grozi že trinajsti poraz. Olimpija je sredi zime zamenjala trenerja Andreja Brodnika ravno zaradi mučnega niza porazov z večnimi tekmeci (1:6), a je statistična bilanca njegovega naslednika Jureta Vnuka še slabša (0:6). Jesenice so si zagotovile prednost že lansko poletje, ko je trener Gaber Glavič značajsko dvomljive igralce odstranil iz garderobe in ustvaril zdravo jedro moštva, medtem ko je Olimpija kljub višjemu proračunu storila preveč strateških napak pri izboru strokovnega in igralskega kadra.

Tivolsko moštvo se v finalu ubada z neučinkovitostjo, Jesenice pa imajo ob padcu forme po koncu mednarodne sezone še vedno dovolj moči, da nasprotniku kljub podrejenemu položaju zabijejo pet golov na tekmo. Železarji napovedujejo, da bodo na prvem odločilnem dvoboju za ubranitev državnega naslova popravili igro, Olimpija pa se tako kot v četrtfinalu alpske lige tolaži, da serije še ni konec. Brata Vnuk, ki obvladujeta športno-poslovni model kluba, kmalu čaka temeljita analiza (ne)opravljenega dela, na Jesenicah pa bodo prihodnji petek opravili občni zbor in poskušali ustoličiti novega predsednika, saj se Anže Pogačar po štirih letih poslavlja s položaja. Uradne kandidature ni oddal še nihče.