Jeseniški hokejisti so po drugi zmagi v finalu državnega prvenstva na pragu ubranitve državnega naslova. Železarji v seriji na tri zmage ne blestijo, Olimpija pa kljub boljšim predstavam kot v četrtfinalu alpske lige ne najde rešitve, da bi se vključila v igro za prvaka. Jesenice bodo imele prvi zaključni plošček za dvanajsto slovensko zvezdico v četrtek ob 19. uri v Podmežakli.

Olimpija v domačem Tivoliju znova ni imela navijaške premoči na tribunah, je pa v uvodni tretjini prikazala najbolj dinamičen hokej v letošnji sezoni. Z agresivnim pristopom je tekmece stisnila pred vrata in dobila krila po vodstvu že v uvodni minuti, ko so trije ljubljanski hokejisti izpeljali akcijo iz učbenikov. Jeseničane je v igri držal vratar Clarke Saunders, Olimpija pa svoje premoči in kombinatorne igre ni znala izkoristiti s povišanjem vodstva. Kaznoval jo je Čimžar z izenačenjem, takoj po odmoru pa še Kalan, ko so železarji z bliskovito akcijo ob številčni prednosti prebili domačo obrambo. Jeseničani so kljub neprepričljivi predstavi unovčili izkušnje za vodstvo, a vendarle ne morejo skriti, da so po koncu nastopov v alpski ligi padli v formi. Olimpija je pokazala več želje in po odbitem ploščku vendarle zadela še drugič, ko je imela na ledu igralca več.

Ljubljanska klop se je znova razburjala zaradi sodniških odločitev, ki so se v mejnih situacijah praviloma nagnile v prid Jesenicam, na tribuni VIP je jezo stresal tudi predsednik kluba Tomaž Vnuk. Domači so zadoščenje dobili na začetku zadnje tretjine, ko je Zajc s prodorom finala preigral vso gorenjsko obrambo in ukanil še Saundersa, a tivolsko rajanje ni trajalo dolgo. Jeseničani so se v hipu zbudili in rutinirano prešli v vodstvo, ki ga niso več izpustili iz rok. Z golom v prazno mrežo za končnih 5:3 so potrdili že dvanajsto zmago proti Olimpiji v tej sezoni.

»Neverjetno. Kot bi nas kdo začaral. Potrebovali bi tudi kanček sreče. Krivcev ne bom iskal v sodnikih, saj smo imeli vajeti igre v svojih rokah. Ohladiti moramo glave, saj serije še ni konec,« je zelo umirjeno reagiral trener Olimpije Jure Vnuk, jeseniški Gaber Glavič pa je pristavil: »Olimpija je dober tekmec, kar sem vedno poudarjal. Naša igra je tvegana, zato bo treba nekaj stvari popraviti. Na tretji tekmi si želim polne Podmežakle, mi pa bomo morali prikazati boljšo igro.«