Medtem ko je bil bivalni prostor dolga leta strogo ločen od vrta, se letos nadaljuje trend združitve notranjega in zunanjega prostora. Dnevna soba in vrt tudi vizualno tvorita celoto, kar pomeni, da ima notranja oprema vse večji vpliv na dizajn vrtnega pohištva. Slednje je tako pogosto izdelano iz podobnih materialov kot v notranjih prostorih, videz dnevne sobe na vrtu pa se nadaljuje tudi pri dizajnu. Preživljanje prostega časa na prostem je tako še bolj vabljivo, prijetno in udobno.

Dnevne postelje namesto ležalnikov

Že nekaj let se namesto trdih stolov in plastičnih ležalnikov na vrtovih in terasah uveljavljajo udobni počivalniki oziroma dnevne postelje iz najkakovostnejših materialov. Letos velja, da je vse zunanje pohištvo večje, tako stoli in zofe kot počivalniki in dodatki, ki se zgledujejo po opremi restavracij in hotelov z zgledno urejenimi zunanjimi površinami. Glede na prostor, ki nam je na voljo, lahko izberemo celo garnituro pohištva ali pa se odločimo zgolj za dnevno posteljo ali morda celo viseče pohištvo. Še posebno priljubljeni so sedežni sestavi ene ali več zof z ujemajočo se mizico. S takšno opremo postane zunanji prostor izrazito vabljiv in domačen.

Les z aluminijem ali jeklom in poliratan

Tako kot v dnevnih prostorih je tudi na vrtu zelo zaželeno leseno pohištvo, ki je dostikrat kombinirano z aluminijem ali jeklom. Priljubljena je kombinacija plastike in tika, novost pa je pohištvo iz vrvi, ki je pravzaprav zelo močan najlon, a povsem naravnega videza. Prednost tega materiala je, da ga je mogoče pobarvati v različnih barvah. Še vedno sta zelo zaželena naravni ratan in njegova umetna različica – poliratan. Tudi oblazinjenje je narejeno iz odpornih materialov, ki odbijajo mokroto, a so obenem prav tako udobni kot tisti za okrasne blazine v dnevni sobi. Večina izdelovalcev ponuja vrtne komplete z ujemajočimi se sedežnimi blazinami. Pozabiti ne smemo niti na vodoodporne preproge, ki so se v preteklih letih iz notranjosti preselile tudi na terase in balkone.

Modne zelena, siva in modra barva

Modne barve vrtnega pohištva so letos temnejše in diskretne, vzorcev, razen botaničnih, pa skorajda ne najdemo. Še posebno priljubljene so zelena, siva in modra. Zelena prevladuje na oblazinjenju in okrasnih predmetih, medtem ko sedežne skupine preprostega dizajna dopolnjujejo temno zelene in temno modre okrasne blazine. Siva barva v različnih odtenkih, od svetlih do temnih, je »rezervirana« za zofe, stole in drugo pohištvo, najdemo pa tudi klasično kombinacijo bele in črne. Kadar je vrtno pohištvo v naravnih barvah, je skoraj obvezen dodatek subtilnih barvnih poudarkov – od blazin in senčnikov do latern in drugih okrasnih predmetov v kombinaciji sive z rožnato, travnato zeleno ali azurno modro.

Večnamensko zunanje pohištvo

Večnamensko je eden najbolj slišanih izrazov, ko govorimo o letošnjem vrtnem pohištvu. Kar smo že zdavnaj posvojili v notranjih prostorih, je zdaj na voljo tudi na prostem – zunanje pohištvo po novem opravlja več nalog. Tako je na primer mogoče preprosto stransko mizico hitro spremeniti v stolček in po potrebi združiti posamezne elemente sedežne skupine ali pa se dnevna postelja spremeni v zofo, v senčnik pa je vgrajen tudi sevalni grelnik. Celo cvetlični lončki lahko predstavljajo prostor za shranjevanje. Zamisel o večnamenskem vrtnem pohištvu sicer ni nova, je pa čedalje bolj uveljavljena in še posebno primerna za manjše zunanje prostore, kot so balkoni in majhne terase.