Kakovostno vrtno pohištvo odlikujejo funkcionalnost, udobje in estetska vrednost. Da bo izbrano pohištvo izpolnjevalo vse potrebe uporabnikov, ne glede na to, katere elemente ste izbrali, mora biti sorazmerno z velikostjo in obliko območja, na katerem stoji.

Prostora ne natlačite

Če ste se na primer odločili za mizo in stole, morate okoli njih podobno kot okoli ležalnikov ali foteljev zagotoviti dovolj prostora za normalno komuniciranje in sprehajanje. Če imate majhen balkon ali teraso, izberite manj pohištva ali pohištvo manjše velikosti. Prenatrpanost prostora z masivnimi elementi ali prevelikim številom pohištva namreč ustvarja ravno nasprotni učinek od želenega, saj prostor vizualno (pre)obremeni in ga pomanjša.

Udobje in ergonomska oblika

Poskrbeti morate tudi za vrhunsko udobje vrtnega sedežnega pohištva, ki naj bo v prvi vrsti ergonomično. Ker je zaradi različnih telesnih konstrukcij nemogoče izbrati kose, ki so primerni za vse uporabnike, pred nakupom pohištva preizkusite vsak element posebej, in sicer tako z blazinami za sedenje kot brez njih. Tako boste še pravočasno odkrili, če vam bolj ustreza večje ali manjše hrbtno naslonjalo, fotelji z naslonjali za roke ali brez njih oziroma trše ali mehkejše blazine za stole.

Dizajn glede na okolico

Izbor dizajna vrtnega pohištva je odvisen od vaših osebnih kriterijev in želja, vseeno pa obstajajo določena pravila, da se le-to po barvi, materialu in stilu sklada z okoljem. Če je fasada hiše ali objekta zraven terase poudarjena z aluminijastimi elementi ali vrtno ograjo iz kovanega železa, izberite kovinsko vrtno pohištvo ali takšno iz pletene žice, ki se odlično poda zraven modernih minimalističnih fasad. Če je fasada obdano z lesom ali so leseni drugi prevladujoči deli okolice doma, je najboljša izbira pohištvo iz lesa oziroma pletenega ratana.

Za čim lažje vzdrževanje

Na prodaj je vrtno pohištvo iz naravnih in umetnih materialov, ki jih je bolj ali manj enostavno vzdrževati. Če sta vrt ali terasa pokrita, tako da nista izpostavljena dežju ali drugim vremenskim vplivom, se lahko odločite za vrtno opremo iz naravnih materialov, kot so les, ratan in tkanina, ki so nekoliko zahtevnejši za vzdrževanje. Če pa pohištvo stoji na prostem, pa se bodo bolje obnesli kovinski in plastični materiali, ki ne zbledijo in so odporni na vlago.