Pohištvo iz plastike

Najlažje je vzdrževanje balkonskega pohištva iz plastike, saj je odporno tako na insekte kot na dež. Kadar je takšno pohištvo umazano, ga le preprosto obrišete z vlažno krpo. Za čiščenje nikoli ne uporabljajte topil, ker poškodujejo površino plastike. Čez čas lahko plastična površina postane krhka zaradi vedno močnejšega sončevega sevanja, zato je pohištvo, ko ga ne uporabljate, priporočljivo prekriti z zaščitno folijo.

Pohištvo iz aluminija

Tudi aluminijasto pohištvo je razmeroma enostavno za čiščenje. Dobro prenaša led in zmrzal, ne smete pa ga drgniti z grobo krtačo, da ne poškodujete površine. Če se ta mehki material opraska ali kako drugače poškoduje, ga enostavno rahlo zbrusite na tem mestu ter ponovno prelakirajte in zgladite.

aluminijasto_balkonsko_pohistvo.jpg

Leseno pohištvo

Nekaj več pozornosti zahteva leseno vrtno pohištvo. Les se zaradi vplivov vremena kaj hitro izsuši ali kaže znake propadanja, poleg tega pa se lahko v njem zaredijo črvi in drugi škodljivci. Pravilna nega je ključnega pomena, da zmanjšate to tveganje. Preden začnete spomladi pohištvo znova uporabljati, ga dobro očistite z vodo in trdo krtačo. Ko se posuši, ga lahko premažete s čopičem, namočenem v olju. Olje za les lahko kupite v različnih barvah, pomaga pa ščititi pred UV-sevanjem, parazitskimi boleznimi, vlago in insekti.

Balkonsko pohištvo, ki je bolj izpostavljeno vremenskim vplivom, moramo čez nekaj mesecev obnoviti. V zimskih mesecih takšno pohištvo pospravite v suho garažo ali na podstrešje. Če to ni mogoče, ga pregrnite z odpornim zaščitnim slojem folije ali drugega materiala.

leseno_balkonsko_pohistvo.jpg

Pohištvo iz kovine

Tudi kovinsko vrtno pohištvo potrebuje posebno vzdrževanje, saj se lahko na njem zaradi vlage pojavi rja, ki je v nekaterih primerih celo nevarna. V boju proti rji ga temeljito očistite s suho krpo, če pa že opazite prve znake rjavenja, morate obnoviti lak: starega odstranite in očistite umazanijo z brusnim papirjem ali topilom za rjo. Potem nanesite osnovni zaščitni premaz in nato lak. Tudi tovrstno pohištvo je priporočljivo pozimi pospraviti v suh prostor.