To je na eni strani nasledek bolj vzdržljivih materialov, ki so odporni na vlago in vodo, na drugi pa močnih vplivov notranjega dizajna. Rezultat je sodobno zunanje pohištvo, ki po svoji kakovosti in videzu daleč presega klasično vrtno pohištvo iz preteklosti.

Napredni materiali

Vrt je postal pravo zatočišče, kjer se spočijemo od hitrega tempa življenja in se ob žaru družimo z družino in prijatelji. Udobje je na prvem mestu, ko pomislimo na preživljanje prostega časa na terasi ali vrtu, zato med zunanjim pohištvom najpomembnejšo vlogo igra sedežna garnitura. V tkanino preoblečeni zofa in naslonjači so prej stali zgolj v notranjosti domov, novi, hitro sušeči se materiali pa so omogočili, da jih brez skrbi postavimo na prosto. Čedalje bolj priljubljeni in iskani so manjši kosi vrtnega pohištva, ki jih zlahka zložimo enega v drugega ter čez zimo pospravimo v garažo ali vrtno lopo. V kombinaciji z dodatki, ki so običajno del notranjega dizajna, kot so vaze, preproge ter talne in viseče svetilke, terasa in vrt zasijeta v novi luči.

Pleteni materiali so med absolutnimi pohištvenimi trendi za vrt v letošnjem letu. Vodilni je nedvomno umetni poliratan, ki s svojo pleteno strukturo vrtnemu pohištvu podari organski nadih in se odlično sklada z naravo. Verjetno se še spominjate klasičnih pletenih izdelkov iz protja, ki ga je pozneje nadomestil na vremenske vplive občutljiv naravni ratan. Naslednik slednjega je poliratan, ki se za razliko od svojega predhodnika ponaša z odličnimi lastnostmi – odpornostjo, vzdržljivostjo in zelo lahkim vzdrževanjem. Robusten mrežasti material, ki je na voljo v različnih pletenih vzorcih, uporabljajo za izdelavo stolov, miz, naslonjačev in celih sedežnih skupin.

Čiste oblike in retro barve

Letošnji veliki trend je kombinacija umetnega ratana z blagom v obliki pletenih rombov, ribiške mreže ali zgolj ravnih pasov iz blaga na naslonu ali naslonjalih za roke. Vrtno pohištvo v skladu z modnimi zapovedmi pogosto združuje različne materiale in teksture, vedno pa je minimalistično, elegantno in čistih oblik. Tikov les z nerjavnim jeklom ali betonom je nepričakovana kombinacija, ki jo vodilni izdelovalci največkrat uporabljajo pri izdelavi jedilnih miz ali naslonjačev. Moderna je tudi garnitura udobnih stolov iz poliratana, ki jo zaokroži miza iz masivnega lesa. Dodatni trend je oživitev šarmantnih oblik in materialov iz preteklosti. Stol s plastično školjko za sedenje, kakršen je kultni Eamesov, ki je v zadnjih letih skorajda nepogrešljiv del notranje opreme, je znova zvezda zunanjih prostorov. Podobo vrta, navdihnjenega z dizajnom iz sredine prejšnjega stoletja, dopolnjuje vintidž vrtna klop.

Retro šik se izkazuje tudi v letošnjih modnih barvah, med katerimi prevladujeta močno oranžna in zelena. Če menite, da so preveč vpadljive, živahne barve, kot so svetlo rumena, močno modra, rožnata, turkizna ali odtenki rdeče, uporabimo predvsem na dodatkih: sedežnih blazinah, senčnikih in zunanjih preprogah. Še vedno so najbolj priljubljeni naravni toni, ki se lahkotno vključijo v sleherno vrtno okolje ter dajejo zunanji opremi eleganten videz. Poleg kremnih in zemeljskih prevladujejo sivi odtenki na čelu z antracitno barvo. Dovoljene pa so pravzaprav vse barve, ki skupaj z izbranim dizajnom novega ali zgolj v nove tkanine preoblečenega starega vrtnega pohištva tudi preprosto opremljen vrt ali teraso povzdignejo v čudovito zunanje zatočišče.

Sodobna razsvetljava

Udobno bivanje na prostem dopolnjujejo dodatki, kot so okrasni predmeti in zlasti svetila, ki prav tako spominjajo na notranjo razsvetljavo. Kot dodatek solarnim svetilkam, ki jih zlahka postavimo kot obrobo terase ali vrtnih poti ali pa jih uporabimo za poudarek posameznih rastlin, izberemo za neposredno razsvetljavo območja za sedenje stoječe svetilke. Te so odporne proti vodi in poskrbijo, da med večernim klepetom ob pijači ali pripravljanju specialitet z žara dobro vidimo. Zelo lep učinek podarja posredna osvetlitev z LED-svetilkami, ki jih lahko vgradimo v teraso ali pa jih postavimo na vrt v obliki razsvetljenih cvetličnih loncev, metuljev in umetnih cvetlic. Takšna razsvetljava ustvarja čarobno ozračje, ki je kot nalašč za preživljanje toplih večerov na prostem.