Prosto dostopni strežnik Google Maps že od leta 2005 ureja in vsakodnevno posodablja svetovni zemljevid. Ob tem vsekakor naleti na mnogo težav in teritorialnih problemov, ki jih med sabo bijejo različne države. Glede na to, da zdaj že večina svetovne populacije namesto klasičnega zemljevida uporablja Google Maps, je moč strežnika na tem področju že zdavnaj presegla kartografsko vejo Organizacije združenih narodov (OZN), ki je sicer pristojni organ za risanje in mapiranje svetovnega reliefa.

Ker so državne meje in ozemlja vroča tematika po vsem svetu, se novodobni kartograf dnevno srečuje z marsikatero zagato. Če namreč s svojim delovanjem ujezi kakšno večjo državo, kot sta na primer Kitajska in Indija, lahko izgubi tretjino svojih uporabnikov. Državi sta namreč v sporu glede zvezne indijske države Arunačal Pradeš (ang. Arunachal Pradesh), ki si deli mejo z Butanom in Mjanmarom, njeno ozemlje pa si lastijo tudi kitajske oblasti, ki regijo imenujejo Južni Tibet.

Da ne bo sporov – trije različni zemljevidi

Da bi se Google Maps izognil nepotrebnim sporom, ustvari tri različne zemljevide, ki se spreminjajo glede na to, iz katere domene oziroma države si jih želiš ogledati. Če si tako ozemlje ogledaš iz Kitajske, območje spada pod kitajsko mejo; gledalec iz Indije Arunačal Pradeš vidi kot del Indije, iz katerekoli druge svetovne države pa je ozemlje označeno s črtkanimi črtami, ki simbolizirajo »sporno« območje.

Foto: youtube

Državi še danes ne bi vedeli za trojno podobo zemljevida, če ne bi Google Maps leta 2007 pomotoma zamenjal prikaz (iz Kitajske se je ozemlje videlo, kot da pripada Indiji, in obratno), kar je posledično razburilo obe strani.

Ta primer pa ni edini. Ker Google Maps ostaja glavni svetovni aktualni kartograf in ker na svetu ostaja ogromno nerešenih primerov državnih meja (na primer aktualno problematična arbitraža, Krim, Južni Sudan in še bi lahko naštevali), si na strežniku tu in tam dovolijo, čeprav se v politične spore ne želijo vtikati, da so meje prikazane drugače glede na območje, iz katerega se posameznik povezuje na internet.