Vsako obdobje korporativne kulture ima svoje značilne stavbe, projekte, s katerimi mogočna podjetja razkazujejo svojo korporativno ideologijo. Še pred nekaj desetletji so bile to velike betonske stolpnice, višje ko so bile, pomembnejše se je zdelo podjetje. Toda tehnološki velikani, ki krojijo sodobno družbo, imajo drugačen koncept stavb, kjer imajo svoje sedeže – to so, kot pravijo, stavbe, narejene za človeka, vse po vrsti z odprtim konceptom pisarn, množico dodatnih rekreativnih vsebin za zaposlene, predvsem pa imajo vse obsežne vrtove. Vrt, zelenje, sadovnjak – to je kazalnik, da je podjetje ta trenutek na vrhuncu svoje korporativne moči.

Applov park

Applov sedež, imenovan Apple Park, v Cuperinu v Silicijevi dolini, je bil dokončan lani. Mnogi so go opisali kot vesoljsko plovilo z vrtom, ki spominja na stavbo Pentagona. Načrtoval ga je arhitekturni biro Normana Fostersa, idejo zanj pa je dal še Steve Jobs. Cena: 5 milijard dolarjev. Zakaj? Ker v stavbi, ki ima šest kilometrov steklenih površin, niti eno steklo ni ravno in ker je 80 odstotkov 60 hektarov velike posesti zasajene s 7000 drevesi. Da bi uslužbenci kar najhitreje lahko uživali v zeleni oazi sredi puščave, so sadili že velika odrasla drevesa, vso operacijo pa je nadzoroval arborist iz Stanforda. Vrt je zasnovan tako, da je na notranjem dvorišču urejen sadovnjak, v katerem so zasadili marelice, slive, češnje, jabolka in oljke, na sredi pa je umetno jezero. Zunanje parkovne površine so zasajene z avtohtonimi kalifornijskimi drevesi in grmovjem.

Tako je Applov vrt postal konkurenca strešnemu vrtu, ki ga ima na terasi svojega sedeža urejen Facebook. Njihovo stavbo v Menlo Parku je načrtoval Frank Gehry. Strešni vrt je mišljen kot popolni srečevalni prostor zaposlenih, kjer se lahko odpočijejo, a imajo tudi sestanke. Na strešnem vrtu je 90 odstotkov avtohtonih rastlin, med katerimi jih je večina zimzelenih, med njimi pa vodi trikilometrska zavita sprehajalna pot. Vrt je v dveh letih, odkar obstaja, že postal točka, kjer med migracijami počivajo ptice, zaposleni pa redno objavljajo fotografije svojih pohajkovanj po strešnem parku.

Sredi mesta tropska džungla

Dva tehnogiganta svojih sedežev nimata v Silicijevi dolini, temveč v mestu. Amazon ima poslovno stavbo v Seattlu. Ker tam ni bilo mogoče nekaj hektarov zemljišča zasaditi z drevesi in ustvariti korporativnega vrta, so kar na ulico pred stavbo postavili tri sferične objekte, v katerih je prava džungla s 40.000 rastlinami 400 različnih botaničnih vrst, slapovi, metulji ter hišico na drevesu, kjer imajo sestanke. Mimogrede: najvišje drevo je sedemnajstmetrski fikus. V mestu, kjer je več kot 150 dni na leto dež, je to za zaposlene Amazona prava topla oaza, saj je temperatura v sferah nenehno prijetnih 22 stopinj Celzija. V tropskem vrtu lahko hkrati pohajkuje 800 ljudi.

Letos bo svojo novo poslovno stavbo v Londonu začel graditi tudi Google. Poleg sedeža v Mountin View v Kaliforniji bo to še ena poslovna stavba, obdana z zelenjem. Stala bo na King's Crossu, načrtovala sta jo Bjarke Ingels Group in Heatherwick Studios ter bo – tudi ta – imela strešni vrt, ki bo razdeljen na plato, vrtove in polja. Na njem nameravajo zasaditi plantažo jagod, da si bodo zaposleni lahko sami nabirali malico, del pa bo zasajen z zelišči, da si bodo lahko za čaj nabirali sveže zelenje.