Gre za največji protest v državi po žametni revoluciji leta 1989, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Protesti so se po navedbah AFP začeli mirno. Slovaški premier Robert Fico je še danes posvaril, da bi protestniki lahko napadli javne ustanove.

Protestniki so nosili transparente, na katerem je bilo moč prebrati gesla, kot so Fico odstopi, Želimo dostojno Slovaško in Fico v postelji z mafijo.

Protesti danes potekajo tudi pred slovaškima veleposlaništvoma v Pragi in Berlinu.

Predsednik države Andrej Kiska, ki je po umoru novinarja pozval k spremembam v vladi ali predčasnim volitvam, je danes na pogovore povabil premierja Fica in predsednika parlamenta Andreja Danka. Na pogovorih naj bi poskušali razrešiti politično krizo v državi, a trojici ni uspelo doseči dogovora o skupnem sporočilu, še navaja AFP.

Politična kriza po umoru novinarja

Po umoru Kuciaka, ki je pisal o povezavah med najvišji slovaškimi politiki in italijansko mafijo, je v državi prišlo do politične krize. Manjša koalicijska stranka Most-Hid je zagrozila z izstopom iz koalicije, če ne bo odstopil notranji minister Robert Kalinak, ki je sicer član Ficove vladajoče stranke Smer-SD.

Fico je že nakazal možnost, da bi odslovil Kalinaka. Ob koncu tedna je sicer napovedano srečanje med Ficom in prvakom stranke Most-Hid Belo Bugarjem. Če bo Kalinak ostal na ministrskem položaju in Most-Hid zapusti koalicijo, bo Slovaška dobila manjšinsko vlado ali predčasne volitve.

Slovaško je v četrtek in danes obiskala delegacije Evropskega parlamenta. »EU bo storila vse za podporo preiskave njegove (Kuciakove) smrti,« je danes na twitterju objavil vodja delegacije Claude Mores.