»Potrdim lahko, da so na več krajih potekale preiskave in da je bilo prijetih več ljudi,« je novinarjem povedal načelnik slovaške policije Tibor Gašpar. Dodal je, da so prijeli osebe, ki jih je v zvezi z »italijansko sledjo« v svojem članku imenoval Kuciak. Po poročanju slovaških medijev je policija prijela tudi več članov družine Vadale.

Vadala je Kuciak v svojem zadnjem, še nedokončanem članku omenil kot vodjo mreže kalabrijske mafije, ki naj bi imela povezave s slovaškimi politiki in se na Slovaškem ukvarjala z utajo davkov in zlorabo evropskih sredstev. Gašpar je dodal, da je Vadala osumljenec in da ga bodo kmalu zaslišali.

Na vzhodu Slovaške policija od jutra izvaja hišne preiskave na petih krajih na domovih italijanskih poslovneževe. Ob Vadali želi policija zaslišati še okoli 10 drugih ljudi, ki bi lahko bili vpleteni v primer, je še povedal Gašpar.

Umorili tudi zaročenko

27-letnega Kuciaka in njegovo zaročenko Martino Kušnirovo so našli ustreljena v nedeljo zvečer v novinarjevi hiši v kraju Velka Maca v bližini glavnega mesta Bratislava. Zanju so bili usodni streli v glavo in prsni koš. Policija je sporočila, da je najverjetneje šlo za naklepni umor, povezan z novinarjevim delom.

Kuciak je preiskoval domnevne povezave med slovaškimi politiki in italijansko mafijo. Politiki naj bi imeli stike z italijanskimi poslovneži, slednji pa vezi z zloglasno mafijsko združbo N'drangheta. Spletni novičarski portal Aktuality.sk in nekaj drugih novičarskih portalov je v sredo objavilo njegov nedokončan prispevek.

(Začasen) umik s položajev

Kot je med drugim zapisal Kuciak, so Italijani, ki so imeli stike z mafijo, našli drugi dom na Slovaškem in začeli poslovati, dobivali so subvencije in pridobivali sredstva iz EU skladov ter še posebej zgradili odnose z vplivnimi ljudmi v politiki, celo s kabinetom slovaške vlade. Omenil je tudi Ficovo svetovalko Troškovo in Jasana.

Kot sta v sredo v skupni izjavi zapisala Troškova in Jasan, se do zaključka preiskave odrekata svojima položajema, ker da se njuni imeni zlorabljata za politični boj proti Ficu. Poskusi »nekaterih politikov in medijev, da bi naju povezali s temi odvratnimi zločini,« so nesprejemljivi, sta še dodala po poročanju BBC.

Še pred tem je v sredo svoj odstop naznanil slovaški minister za kulturo Marek Madarič. Kot je pojasnil, je njegovo ministrstvo v vladi najbližje medijem in si po umoru novinarja ne more predstavljati, da bi ga še naprej vodil.