Po vseh desetletjih borbe za enakost med spoloma se zdi res neverjetno, da gre pri tem, če je neka športnica mama, lahko za senzacijo. A žal je res tako. Francozinja Marie Martinod, dobitnica srebrne medalje v smučanju prostega sloga, je mama. In to je še kako poudarjala v svojih izjavah. Triintridesetletnica je leta 2009 rodila, kasneje v Sočiju osvojila olimpijsko medaljo, zdaj pa še drugo. »Močno sem se trudila. Zdaj lahko končam svojo športno kariero, dekletom pa pustim močno sporočilo: olimpijsko medaljo lahko osvojite, tudi če ste mama. Lahko ste ženska, lahko imate otroke, se vrnete v formo in se pri tem počutite odlično.«

Med navdihujoče zgodbe sodi tudi zgodba Aje Evans, temnopolte ameriške tekmovalke v bobu. Kot je dejala, je ena redkih temnopoltih športnic v ameriški reprezentanci, zato dobiva veliko pozornosti, ki pa si jo želi izkoristiti v dobre namene. »Želim biti vzornica mladih temnopoltih deklet. V resnici mi je to pomembnejše kot pa sam nastop na igrah. Mama me je vzgojila kot močno dekle, ki se lahko spopade z vsemi težavami, in želela bi, da se tudi druga dekleta zgledujejo po meni,« je dejala za Boston Globe. Korejske igre niso njene prve – v Sočiju je dobila bronasto medaljo. Če se vam zdi, da so temnopolte športnice na zimskih olimpijskih igrah samoumevne, ni čisto tako: prva je olimpijsko medaljo dobila šele leta 2002.

Vse bolj samoumevni postajajo tudi športniki geji. Poleg drsalca Adama Rippona je veliko pozornosti dobil tudi smučar Gus Kenworthy, ki so ga kamere ujele, kako se je po nastopu poljubljal s svojim fantom Mattom Wilkasom. »Tukaj smo. Smo geji. Navadite se na to,« je športnik komentiral na instagramu.

Življenjske zgodbein korejski psi

O tem, kaj zmore volja, veliko pove tudi zgodba kanadskega hitrostnega drsalca Dennyja Morrisona. Vrhunski športnik, dobitnik olimpijskih medalj, je preživel infarkt, leta 2016 pa še nesrečo z motorjem, v kateri si je hudo poškodoval noge. Enajst mesecev kasneje se je vrnil na led.

O bratski ljubezni govori zgodba družine Lillis. Trije bratje Jonathon, Chris in Mikey so sanjali, da bi skupaj nastopili na olimpijskih igrah. Toda oktobra lani je najmlajši brat Mikey pri sedemnajstih nenadoma umrl v spanju. Starejši brat Jon se je uvrstil na igre v prostem smučanju, s seboj pa je v Južno Korejo odnesel dres svojega pokojnega brata. Še več, na uvodni slovesnosti je Jon nosil tudi nekaj bratovega pepela. Tako so počastili spomin nanj, hkrati pa izpolnili njegove sanje.

Prav posebne pozornosti pa je bila deležna tudi drsalka Meagan Duhamel. Zaslovela je namreč, ker je posvojila korejskega psa in ga tako rešila pred smrtjo v korejski tovarni pasjega mesa. Športnica je veganka, za reševanje psa pa se je odločila, ko je spoznala prijatelja, ki deluje v organizaciji Free Korean Dogs (Osvobodite korejske pse). Psička je posvojila lani, ko je bila na preizkušnji ledu v Koreji, z možem Brunom Marcottom pa sta tedaj rešila dva psa in oba odpeljala s seboj v Kanado. Enega sta obdržala, drugega pa dala v posvojitev prijateljem.