Vodstvo slovenske olimpijske reprezentance je na 24. zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu danes zjutraj ob deveti uri izvedelo, da je bil hokejist Žiga Jeglič pozitiven na dopinškem testu, ki ga je opravil 16. februarja, ko je Slovenija igrala tekmo z Rusijo in izgubila z 2:8. Igralci so za novico izvedeli šele slabe tri ure pred tekmo z Norveško, ko so prišli v dvorano, a so slutili, da se nekaj dogaja. Jeglič se po jutranjem treningu z ekipo ni vrnil v olimpijsko vas, ampak je odšel na zaslišanje. Vodstvo slovenske odprave je medije o pozitivnem dopinškem testu vzorca A obvestilo 50 minut pred začetkom tekme in se zavilo v molk z obrazložitvijo, da do dokončanja postopka ne sme dajati nobenih izjav.

Žiga Jeglič se je oglasil z izjavo za javnost v slovenščini in angleščini. »Rezultat testiranja je pokazal prisotnost fenoterola v urinu, ki se skriva v berodualu, zdravilu za določene bolezni spodnjih dihal. Omenjeno zdravilo jemljem zaradi astme po nasvetu zdravnika. Zdravilo mi je bilo predpisano po testiranjih med težavami z dihanjem na Slovaškem leta 2017. Žal sem ga pozabil prijaviti kot terapevtsko izjemo. Spregledal sem razliko med primerljivimi zdravili, ki so dovoljena, kar bi mi dovoljevalo njegovo uporabo ob pojavu težav z dihanjem tudi v času olimpijskih iger. Zaradi svoje malomarnosti se vsem prizadetim opravičujem in sprejemam nadaljnje protidopinške postopke. Dokler ne bodo končani vsi protidopinški postopki, ne dajem dodatnih izjav,« je zapisal Žiga Jeglič, ki mu je bilo zdravilo predpisano, ko je v ligi KHL igral za Slovana iz Bratislave.

Po pravilih Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) je Jeglič suspendiran, v 24 urah mora zapustiti olimpijsko vas, njegov primer pa bodo obravnavali po igrah. Pristojni urad protidopinške komisije pri športnem razsodišču Cas je poudaril, da je igralec sprejel dopinško kršitev. Po neuradnih informacijah je najvišja kazen za takšen prekršek dveletna prepoved nastopanja. Če bo dobil prepoved igranja, bo klub Neftekhimik iz lige KHL z njim verjetno prekinil pogodbo. Slovenska reprezentanca ne more biti kaznovana z odvzemom osvojenih točk v Pjongčangu. V ekipnih športih je pravilo, da se takšna kazen izreče, če so pozitivni najmanj trije igralci iste ekipe. Tukaj morata po vsaki tekmi na doping kontrolo po dva igralca iz vsake reprezentance. Jeglič se bo preselil v hotel, vodstvo reprezentance pa išče možnost, da se bo lahko čim hitreje vrnil v domovino. Dopinški primer meče slabo luč na igralca samega, vodstvo reprezentance, slovenski hokej in Hokejsko zvezo Slovenije.

Za Jegličem je slab olimpijski turnir. Zadel je sicer odločilni, peti kazenski strel za zmago proti Slovaški, sicer pa je njegov statistični indeks na turnirju kar minus pet. Morda je bila tekma proti Slovaški zadnja skupna opevanega napada Jeglič-Tičar-Sabolič, ki ga je odkril Zvone Šuvak, ko je bil na Jesenicah športni direktor in so začeli igrati skupaj. Jeglič je reprezentanco pustil na cedilu že lani na svetovnem prvenstvu elitne divizije v Parizu, ko je bil kaznovan s prepovedjo nastopanja na dveh tekmah, potem ko je z rezilom drsalke skoraj prerezal vrat švicarskemu napadalcu. Jeglič je tretji pozitivni dopinški primer na 23. zimskih olimpijskih igrah po rezervnem japonskem hitrostnem drsalcu in Rusu Aleksandru Krušelnickem, ki je osvojil bronasto kolajno v curlingu.