Slovenska hokejska reprezentanca je na pragu novega olimpijskega podviga. Po zmagi nad Slovaško s 3:2 po dramatičnem izvajanju kazenskih strelov je v predtekmovalni skupini B osvojila drugo mesto, kar ji v kvalifikacijah za četrtfinale v torek ob 8.40 po srednjeevropskem času prinaša obračun z Norveško. Zmagovalec se bo med osmerico najboljših olimpijskih reprezentanc pomeril z Rusijo, ki po neposrečenem začetku turnirja upravičuje sloves prve kandidatke za zlato kolajno.

Nov mejnik slovenskega hokeja

Slovenija je predtekmovanje sklenila med veliko olimpijsko šesterico, kar je nov zgodovinski mejnik slovenskega hokeja. Potem ko je pripravila senzacijo z zmago nad ZDA (3:2), se ji je zgodila polomija proti Rusiji (2:8), a so se slovenski hokejisti že dan kasneje znova vrnili v zmagovalni ritem. V šahovski partiji proti Slovaški so odločale malenkosti, v katerih so bili slovenski hokejisti spretnejši in po peti seriji kazenskih strelov tudi srečnejši. Za veliko slovensko zmago – že četrto na osmem olimpijskem preizkusu – je zadel Žiga Jeglič, ki je imel v enem najpomembnejših izzivov v karieri mirno roko in hladno glavo. Ploščico je s strelom iz zapestja silovito in neubranljivo poslal pod prečko slovaškega vratarja Branislava Konrada. Slovenska klop je poskočila od veselja, Slovaška pa je bila tako kot pred štirimi leti v Sočiju znova na kolenih.

Slovenija je z zbrano in disciplinirano igro vztrajno čakala na napako nasprotnika. Na začetku druge tretjine je prvič v Pjongčangu unovčila priložnost z igralcem več. Po pritisku na slovaška vrata je po golih razpoloženega branilca Blaža Gregorca in napadalca Anžeta Kuralta povedla z 2:0, a se v nadaljevanju preveč pomaknila v obrambo, kar so Slovaki kaznovali z izenačenjem. Čeprav je imela Slovenija dovolj priložnosti, da bi že v rednem delu tekme odločila zmagovalca, je najbolj trpela tik ob koncu, ko so tekmeci ob številčni prednosti lovili tretji gol. Risi so s požrtvovalno igro ustavili vse slovaške nalete in kljub utrujenosti, ko so bile noge slovenskih napadalcev že trde, zdržali tudi petminutni podaljšek.

»V podaljšku smo s tremi napadalci znova tvegali, a ker smo na led poslali zrele in izkušene hokejiste, je bilo lažje. Igralci so po porazu z Rusijo znova našli pravo energijo in se vrnili v velikem slogu. Po napornem tednu se moramo spočiti,« je razlagal finski strokovnjak na slovenski klopi Kari Savolainen, ki v Pjongčangu navdušuje z zbranostjo in pravilnimi odločitvami. Na olimpijskem turnirju je v izvrstni formi kapetan Jan Muršak, ki s hitrostjo prekaša vsakega nasprotnika, reprezentanca pa deluje enotno, ko s fanatično igro v obrambi spravlja v obup hokejske zvezdnike. Slovenija ima močnega aduta tudi v vratih, kjer Gašper Krošelj z obrambami daje navdih soigralcem.

Norveška je premagljiva

V četrtfinale so se neposredno uvrstile Švedska, Češka, Rusija in Kanada, ki čakajo na tekmece iz repasaža. Kanada se bo pomerila z zmagovalcem dvoboja Finska – Južna Koreja, Češka bo čakala na razplet tekme med ZDA in Slovaško, Švedska pa bo za nasprotnika dobila uspešnejšega z obračuna med Švico in Nemčijo. Če Slovenija premaga Norveško, se bo v četrtfinalu udarila z Rusijo, ki ima v Pjongčangu največ možnosti za osvojitev prvega mesta. Z uvrstitvijo v četrtfinale bi Slovenija ponovila uspeh iz Sočija, kjer je olimpijski turnir sklenila na visokem sedmem mestu.

Slovenski hokejisti so v Pjongčangu za zdaj uspešnejši od premagljive Norveške, ki je v predtekmovanju osvojila točko za poraz proti Nemčiji po kazenskih strelih. Slabše ji je šlo proti Finski (1:5) in Švedski (1:5), zato je predtekmovanje končala pred gostiteljico Južno Korejo na predzadnjem mestu. Slovenija je očitno v boljši formi, a proti deveti reprezentanci sveta ne bo v vlogi favorita. Sedanji rod slovenskih hokejistov je na zadnjih treh svetovnih prvenstvih vselej klonil proti norveški vrsti. Leta 2013 in 2015 so bili vikingi boljši s 3:1, lani v Parizu pa so po silovitem začetku vpisali zmago s 5:1.