Potem ko sta tako Slovenija kot Hrvaška ribičem druge države zaradi domnevno nezakonitega prečkanja državne meje v Piranskem zalivu začeli pošiljati kazni, se zdaj izvajanje arbitražne odločbe seli na pritožbeno raven. Proti poslanim kaznim bo odvetnik Ivica Senjak, ki ga je slovenska vlada izbrala za zastopanje slovenskih ribičev pred hrvaškimi organi, jutri ali v sredo sprožil pritožbene postopke. Podobno bo v Sloveniji za poslane kazni hrvaškim ribičem storil Miha Kozinc.

Kot je po današnjem sestanku s slovenskimi ribiči pojasnil Senjak, bo v postopku zagovarjal stališče, da so ti dogodki izključno političnega značaja, saj gre za odločitev slovenske vlade, da implementira sodbo arbitražnega sodišča o meji med Hrvaško in Slovenijo. Ker je država tista, ki stoji za tem projektom, so to okoliščine, ki izključujejo odgovornost ribičev. Ker gre torej za primarno politično vprašanje, bi Hrvaška morala na to gledati kot na meddržavni incident glede na to, da ne priznava arbitražne sodbe, je dodal.

Pooblastila je Senjaku predalo pet ribičev, ki so skupaj prejeli 12 kazni. Največ kazni je skupaj s svojim podjetjem prejel ribič Silvano Radin – kar šest. Kazni so prejeli še štirje ribiči, ki pa so fizične osebe. Dva sta prejela po dve kazni, dva pa po eno, je dodal odvetnik, ki ga je Slovenija pooblastila za zastopanje slovenskih ribičev.

»Če se upošteva vladavino prava, in ne politike, sem stoodstotno prepričan, da bomo uspešni,« je o pričakovanjih glede pritožbe za STA povedal Radin. Če bo šlo za »politično sojenje«, pa je vprašanje, kdaj sploh bodo sprejeli odločitev. Dodal je, da hrvaško sodstvo sploh nima pravne podlage, na podlagi katere bi trdilo, da je meja na sredini Piranskega zaliva. Kljub temu do nadaljnjega ne namerava loviti na območjih, ki po arbitražni sodbi pripadajo Sloveniji čez sredino zaliva, saj ima s tem veliko problemov, vključno s kaznimi, ki jih je prejel.