Tolušić je izpostavil, da se stališča hrvaške vlade do ribičev od srečanja v Zagrebu 4. januarja niso spremenila, ter da so s tokratnim obiskom izpolnili obljube, da bodo obiskali »svoje ribiče«, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Ponovil je, da bo Hrvaška vedno ščitila svoje ribiče v Savudriji, ker so »jamstvo suverenosti«.

Hrvaški minister je vnovič izrazil podporo hrvaške vlade ribičem pri opravljanju njihovega običajnega dela v Piranskem zalivu. Tolušić je v začetku leta izjavil, da arbitražna odločitev o razmejitvi med Hrvaško in Slovenijo ni zavezujoča za Hrvaško in je ne bodo uveljavili, kar vključuje tudi mejo na morju. Takrat je izpostavil, da za Hrvaško meja ostaja sredi Piranskega zaliva.

»Šlo je za ustrahovanje«

Predsednik ceha ribičev v Istrski županiji Robert Momić je po tokratnem srečanju potrdil, da so zadovoljni s pogovori, med katerimi so s predstavniki vlade razpravljali o enakih temah, kot so že v Zagrebu v začetku leta. Momić je povedal, da so predstavniki hrvaške vlade potrdili svojo podporo ribiču, ki je prečkal mejo v Piranskem zalivu decembra lani. Če bo dobil kazen, se bo moral oglasiti pri hrvaški obmejni policiji, potem pa bo primer prevzela hrvaška vlada, je poročala Hina.

Šef ceha istrskih ribičev je tudi dejal, da nihče izmed hrvaških ribičev na svoj domači naslov ni dobil nobene kazni iz Slovenije. Ocenil je, da je »očitno šlo za nekakšno ustrahovanje« ter za nabiranje političnih točk pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami v Sloveniji.