»Z interventnim zakonom smo poskrbeli za vso pravno varnost tudi naših ribičev. V primeru, če bo prišlo do kakršnekoli motnje v njihovem delu, torej ko bodo ribarili ali če bo prišlo do kakšnih izrečenih kazni na hrvaški strani, jim je zagotovljena (...) vsa pravna pomoč in sredstva na strani naše države, s katerimi bomo pokrili njihove stroške in vse tisto, kar bi jih bremenilo,« je dejal Cerar na skupni novinarski konferenci s srbsko premierko Ano Brnabić, na kateri sta spregovorila tudi o problemu arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško, ki je slednja ne priznava.

Preberite še: Jutarnji list hrvaško vlado poziva k uveljavitvi arbitražne odločitve

Neumestne in nezakonite poteze Hrvaške

Tudi zunanji minister Karl Erjavec je dejal, da je »zelo neprijetno, da hrvaška politika živi zunaj realnega sveta, ker očitno pošilja kazni za ribolov slovenskih ribičev v slovenskem morju«. To je nedopustno in daleč od tistega, kar stalno govori hrvaški premier Andrej Plenković, da se je treba izogibati incidentom, je izpostavil.

Spomnil je, da je arbitražna sodba prvič določila mejo na morju med državama, ki ne teče po sredini Piranskega zaliva. Meni da »mora Evropska komisija začeti resno ukrepati, ker sicer bo to imelo zelo škodljive posledice«.

»Bliža se tudi turistična sezona in takšne poteze Hrvaške so neumestne, nepotrebne, nezakonite«, in kažejo, da hrvaška politika ni zrela za EU, se je odzval na današnjo novico, da so slovenski ribiči dobili prve kazni iz Hrvaške, ker so prečkali sredinsko črto v Piranskem zalivu, s tem pa naj bi nezakonito vstopili v hrvaško teritorialno morje.

Hrvaške ribiče bo zastopala odvetniška pisarna v Ljubljani

Hrvaški minister za pravosodje Dražen Bošnjaković se je nocoj v Umagu, potem ko so nekateri izmed ribičev prejeli slovenske plačilne naloge zaradi kršitve meje v Piranskem zalivu, srečal s hrvaškimi ribiči. Bošnjaković je napovedal, da se bodo hrvaški ribiči preko odvetniške pisarne v Ljubljani pravočasno pritožili na slovenske kazni.

Minister Bošnjaković je po srečanju v Umagu izjavil, da so ribičem zagotovili pravno pomoč ter da bo hrvaška vlada plačala vse stroške postopkov. »Prvi pomemben korak, ki ga je ob tem treba narediti, so pritožbe na plačilne naloge. Danes smo našim ribičem ponudili storitve odvetniške pisarne v Sloveniji. Rok za pritožbe je naslednji torek. Pritožbe bomo vložili pred torkom,« je napovedal. Po zagotovilih bo hrvaška vlada še naprej podpirala hrvaške ribiče.

nekaj dni ne bodo pluli po spornem območju

Hrvaški ribič Diego Makovac, ki je s svojo soprogo ta teden prejel 18 kazni iz Slovenije po 500 evrov, je po srečanju izrazil zadovoljstvo, da jim kazni ne bo treba plačati. Tudi on je napovedal pritožbe na kazni, je na spletu poročalo hrvaško uredništvo regionalne televizije N1.

Po poročanju televizije N1 je Makovac napovedal, da hrvaški ribiči nekaj dni ne bodo pluli po spornem območju Piranskega zaliva, ampak najdlje do meddržavne mejne črte, ki jo je določilo arbitražno sodišče. Tako želijo videti, ali bodo slovenska policija priplula do te mejne črte.