Vročica Dnevnikovega izbora najboljših zaposlovalcev Zlata nit se stopnjuje. Med prijavljenimi podjetji je izbranih po sedem finalistov v vsaki velikostni kategoriji – mala, srednje velika in velika podjetja. Med finaliste so se podjetja uvrstila po oceni kakovosti odnosa med zaposlenimi in organizacijo, ki pomeni 80 odstotkov skupne ocene, ter po uspešnosti podjetja po metodi uravnoteženih kazalnikov (BCS – balanced scorecard).

Za vsakega finalista bo prihodnje dni začel nastajati neke vrste dosje, ki ga bo poleg že zbranih podatkov iz javno dostopnih baz in analize ankete med zaposlenimi sestavljal tudi intervju z najvišjim vodstvom ali vodjem kadrovskega področja. Šele na temelju vseh teh zbranih informacij bo izborna komisija začela presojati o zaposlovalcu leta v vsaki od velikostnih kategorij.

V Zlati niti 2017 sodeluje 89 podjetij, vprašalnik pa je izpolnilo 7353 zaposlenih. Skupna povprečna ocena kakovosti odnosa med zaposlenim in organizacijo je 3,79 (najnižja ocena je 1, najvišja ocena je 5).

Med letošnjimi finalisti je še največ novega vetra zavelo v kategoriji mala podjetja. Prvič se bomo srečali s podjetji Med in mleko, SAP Slovenija in Zaposlitvenim centrom Avantus, ki delajo družbo »povratnikom«: Interi, Listu, Optiwebu, Red Orbitu.

Četrti novinec v skupini srednje velikih podjetij je logistično podjetje Kuehne + Nagel. Ob njem so še podjetja Butan plin, JP Komunala Brežice, najboljši zaposlovalec izbora Zlata nit 2016, Lotrič Meroslovje, ki je lani prejelo naziv najboljšega zaposlovalca med malimi podjetji, zlata gazela RLS Merilna tehnika, SRC Infonet in XLAB.

Med velikimi podjetji je po nekajletnem premoru A1 Slovenija, nekdanji Simobil, ki je med drugim kot prvo podjetje skupaj z Združenjem Manager in Zavodom RS za zaposlovanje izvedel Zaposlitveni izziv in dal priložnost dvema mladima brezposelnima.

Prihodnjo soboto bomo podrobneje predstavili zgodbe prvih petih finalistov iz kategorije mala podjetja. Predstavili se bodo Intera, List, Med in mleko, Optiweb in Red Orbit. Tako kot vsako leto lahko svoj glas za finaliste oddajo bralci. Glasovnica je levo spodaj.