Na srečanje z Bošnjakovićem je v četrtek zvečer prišlo približno 30 hrvaških ribičev, ki so bili zadovoljni s ponujenimi rešitvami hrvaške vlade. Posebej so izpostavili obljube ministra, da jim ne bo treba plačati kazni.

Prejeli že 19 slovenskih kazni

Podpisali so tudi pooblastila ljubljanski odvetniški pisarni, ki se bo pritožila na slovenske kazni pred prihodnjim torkom, ko se izteče rok za pritožbe. Hrvaški ribiči so do četrtka prejeli 19 slovenskih kazni, danes pričakujejo nove. Prvih enajst hrvaških kazni so v četrtek prejeli tudi slovenski ribiči.

Bošnjaković je napovedal, da bo Hrvaška sprožila ustavnopravni postopek zaradi možnosti, da bi ribičem, ki ne bodo plačali kazni, preprečili vstop v Slovenijo. »Naš odvetnik bo sprožil ustavnopravne korake, da bi dokazali, da ta del ni sorazmeren niti upravičen ter ni v duhu Evropske unije,« je po srečanju v Umagu izjavil hrvaški pravosodni minister.

Spora ne smemo reševati na hrbtu ribičev

Novinarje je zanimalo, kaj je pričakovati v prihodnosti, glede na to, da je pravna pomoč začasna rešitev. Bošnjaković je odgovoril, da Hrvaška verjame v pogovore in dogovor s Slovenijo ter da so pritožbe prvi korak.

Tudi savudrijski ribiči menijo, da spora ni možno reševati »na hrbtih« hrvaških in slovenskih ribičev, temveč je potreben dogovor med državama. Opozarjajo, da se lahko zgodi, da ne slovenski in ne hrvaški ribiči ne bodo mogli loviti v delu Piranskega zaliva med sredinsko črto, ki jo za mejo ima Hrvaška, ter mejo, ki jo je določila arbitražna sodba v prid Slovenije.

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je slovenskim novinarjem v odzivu danes dejal, da so se hrvaški ribiči očitno odločili, da se bodo zatekli k pravni pomoči, Kozinca pa označil za profesionalca. »To kaže, da gre za pravni problem, ne glede na to, da hrvaška stran ves čas trdi, da je sredina Piranskega zaliva meja med Slovenijo in Hrvaško. Vidimo, da temu ni tako, glede na to, da se morajo zateči po pravno pomoč v Ljubljani,« je pristavil Erjavec.

Vlada z uredbo o poteku meje naselij ob meji s Hrvaško

Vlada je danes izdala uredbo o poteku meje naselij ob državni meji s Hrvaško v skladu z razsodbo arbitražnega sodišča. Zaradi določitve državne meje s Hrvaško v skladu z razsodbo arbitražnega sodišča se je potek meje posameznih naselij in obenem potek meje posameznih občin, ki ležijo ob državni meji z Hrvaško, spremenil.

Območja, kjer del naselij preide iz državnega slovenskega ozemlja so v občini Piran naselji Parecag in Sečovlje, v koprski mestni občini naselji Močunigi in Topolovec, v občini Ilirska Bistrica naselje Sušak, v v občini Loški Potok naselje Novi Kot, v metliški občini naselje Kamenica; v občini Brežice naselja Gregovce, Jesenice, Loče in Obrežje ter v občina Lendava naselje Pince-Marof.

Območja, ki preidejo v državno slovensko ozemlje in se priključijo območju naselij pa so v mestni občini Koper naselje Močunigi, v občini Brežice naselje Loče ter v lendavski občini naselji Brezovec - del in Pince-Marof.