Na plan prihajajo nove podrobnosti o okoliščinah smrti 30-letne švedske novinarke Kim Wall, ki je domnevno umrla na doma narejeni podmornici danskega izumitelja avgusta lani. Preden jo je umoril, jo je Peter Madsen zvezal in zlorabil, kažejo navedbe v obtožnici, ki so jo objavili včeraj, del pa jo je povzel Reuters. Po navedbah tožilstva je izumitelj umor načrtoval, saj je s seboj na 17-metrsko podmornico prinesel različno orodje, vključno z žago in izvijačem. Vzroka smrti preiskovalci še niso potrdili, naj bi jo pa Madsen ubil tako, da jo je zadavil, ali pa ji prerezal vrat, poroča Reuters.

30-letno novinarko so zadnjič videli živo, ko se je vkrcala na Madsenovo podmornico. O izumitelju naj bi namreč napisala članek. Nato je izginila. Kasneje je na obalo najprej naplavilo njeno truplo, policija in potapljači pa so v tednih za tem našli še glavo ter okončine. Madsen je najprej zanikal kakršnokoli vpletenost v smrt novinarke, nato dejal, da je bila nesreča, na koncu pa vendarle priznal, da je njeno truplo razkosal. Umor in spolni napad še vedno zanika.

Vbodne rane na genitalijah

Oktobra lani so kriminalisti na Madsenovem računalniku v njegovem laboratoriju našli fotografije davljenja in obglavljenja žensk. Nekaj dni kasneje pa so pri dodatni obdukciji trupla Wallove na genitalijah odkrili še 14 zunanjih in notranjih ran, povzročenih z nožem ali njemu podobnim predmetom.

Izumitelja so prejšnji teden uradno obtožili umora, razkosanja trupla novinarke in spolnega napada. Tožilstvo je napovedalo, da bo zahtevalo dosmrtno zaporno kazen, sojenje pa se začne 8. marca, še navaja Reuters.